fbpx

Макрон – третият френски президент, спечелил втори мандат

Френският президент Еманюел Макрон победи крайнодесния си съперник Марин льо Пен с комфортна разлика на балотажа, показват първите exit-poll резултати, което му осигури и втория мандат, съобщава Ройтерс.

Първите данни показват, че Макрон е получил около 57-58% от гласовете. Подобни оценки обикновено са точни, но предстои да бъдат прецизирани след обработване на официалните резултати от цялата страна.

Проучванията на Ifop, Elabe, OpinionWay и Ipsos прогнозират победа за Макрон с 57,6-58,2% за Макрон.

Победата за центристкия, проевропейски съюз на Макрон е приветствана от съюзниците му, тъй като променя хода на политиката от последните години, разтърсена от излизането на Великобритания от Европейския съюз, изборите на Доналд Тръмп през 2016 г. и възхода на ново поколение националистически лидери, коментира агенцията.

Макрон ще се присъедини към малък клуб – само двама френски президенти преди него успяха да си осигурят втори мандат. Но разликата му в днешната победа изглежда е по-малка, отколкото когато за първи път победи Льо Пен през 2017 г., показвайки отлив на харесващи го французи.

Това разочарование беше отразено в данните за избирателната активност, като основните социологически институти във Франция прогнозираха, че негласувалите вероятно ще бъдат около 28%, най-високото ниво от 1969 г.

На фона на руската инвазия в Украйна и последвалите западни санкции, които изостриха скока на цените на горивата, кампанията на Льо Пен се насочи към нарастващото поскъпване за живота, като слабо място на Макрон.

Тя обеща рязко намаляване на данъка върху горивата, нулев данък върху продажбите на основни артикули от тестени изделия до памперси, освобождаване от доходи за младите работници и позиция „първо френски“ по отношение на работните места и социалните грижи.

Междувременно Макрон посочи, че предишното й възхищение от руския Владимир Путин показва, че не може да й се вярва на световната сцена, като същевременно настоя, че тя все още има планове за изтегляне на Франция от Европейския съюз – нещо, което тя отрича.

Коментаторите отбелязват, че Макрон е ускорил електоралния крах на основните леви и десни, чиито двама кандидати събраха само 6,5% от гласовете на първия тур на 10 април.

Един забележителен победител обаче е крайнолевият Жан-Люк Меланшон, който постигна 22% подкрепа в първия тур и вече заложи да стане министър-председател на Макрон в неудобно „съжителство“, ако групата му се справи добре на парламентарния вот през юни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"