fbpx

България и още 9 страни от ЕС са изнесли оръжие за Русия за 350 млн. евро

Най-малко 10 държави от ЕС са изнесли военно оборудване на стойност почти 350 милиона евро за Руската федерация в нарушение на санкциите, които са в сила през последните години. Това пише The Telegraph, позовавайки се на данни от Европейския съюз, цитиран от The Insider.

Около 78% от общия обем на въпросните доставки се падат на германски и френски компании, които са изнесли за Русия военна техника и боеприпаси на стойност 273 милиона евро. Тази техника в момента вероятно се използва във войната в Украйна.

Италия е експортирала за  Москва оръжия на стойност 22,5 милиона евро след налагането на ембаргото на ЕС, докато Обединеното кралство се е включило с доставки за 2,4 милиона евро. Австрия, България и Чехия са изнесли за Русия оръжия на стойност 49,3 милиона евро между 2015 и 2022 г., пише още британското издание.

Забраната за доставка на оръжие за Русия е въведена след анексирането на Крим през 2014 г. Германските компании обаче са се възползвали от вратичка в ембаргото на ЕС, продавайки на Москва оборудване с двойна употреба на стойност 121 милиона евро, включително пушки и бронирани превозни средства, според данните на ЕС.

Франция от своя страна е доставила товари на стойност над 152 милиона евро, съгласно 76 лиценза за износ.

Париж е разрешил на износителите да изпълняват контракти, договорени преди 2014 г. Заедно с бомби, ракети и торпеда, френските фирми са експортирали термовизионни камери за повече от 1000 руски танка, както и навигационни системи за бойни самолети и ударни хеликоптери.

Според Европейската комисия през 2021 г. страните от ЕС са продали оръжия и боеприпаси на Русия на стойност 39 милиона евро.

В Берлин настояват, че са изпратили оръжия в Русия, едва след като са получили гаранции от Кремъл, че са предназначени за изпжолзване от гражданска, а не военна сфера.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"