fbpx

Москва очаква през май плащанията в рубли за газовите доставки

Предоставянето от британските власти на лиценз за дейността на Газпромбанк до 31 май не означава, че западните партньори ще получат отсрочка при преминаване към плащане на руския газ в рубли. Това е коментирал пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Вчера финансовото министерство на Великобритания даде лиценз със срок до 31 май, позволяващ попадналата под западните санкции банка да оперира. Лондон изтъква, че разрешението е издадено, като се вземат предвид интересите на компании от страни-членки на ЕС, които извършват плащания за руски газ през Газпромбанк.

Песков подчертава, че по отношение на плащането в рубли има президентски указ и точно фиксиран срок. По думите му за доставките в момента се очаква плащане по новата схема през май.

В коментар за действията на британския регулатор, Песков изтъква, че те имат „изключително прагматичент характер“.

Припомняме, Русия определи именно Газпромбанк за банка по разплащането на газовите доставки. Страните трябва да открият там валутна и рублева сметка, като заплащат за доставките във валутата, която е по договор, а банката по курса на деня ги прехварля в рублевата сметка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"