fbpx

С „едно наум“, Wizz Air очаква силно лято

Wizz Air са оптимистични във връзка с търсенето за лятото, но са по-предпазливи от своите конкуренти, прогнозирайки връщане на печалбата през финансовата си година 2023-2024, подпомогната от силните резервации, новия капацитет и ползите от хеджирането на разходите за гориво, съобщава Ройтерс.

Нискотарифните съперници Ryanair и британската easyJet отчитат рекордни резервации за летни ваканции като знак, че потребителите все още са активни в пътуванията въпреки задаващата се рецесия.

Попитан дали Wizz вижда същото, главният изпълнителен директор Йожеф Варади изтъква, че резервациите са силни, но се въздържа от „прекалено вълнение“. „Виждаме, че пазарът остава незасегнат. Хората продължават да пътуват, продължават да летят“, коментира Варади, цитиран от Ройтерс.

Акциите на Wizz паднаха с 8% в ранната търговия на 26 януари, изтривайки печалбите, постигнати в сряда, когато оптимистичната актуализация на easyJet повиши акциите. Отделно британската авиокомпания и туристическа група Jet2 подобри прогнозата си за годишна печалба след силно търсене на зимни ваканции и заяви, че резервациите за лятото са окуражаващи.

За текущата си финансова година до края на март Wizz, чиито основни операции са в Централна и Източна Европа, очаква да отчете загуба, повлияна от войната в Украйна, принудила пренасочване на тамошния капацитет през 2022 година.

Авиокомпанията също така не беше хеджирана по отношение на разходите за гориво и валута през по-голямата част от 2022 г., което влияеше на финансите й, освен това беше засегната от смущения на някои летища през лятото, заради техни проблеми след пандемията.

За новата финансова година Wizz ще се възползва от хеджиране и нов капацитет, като прогнозира ръст от 25% до 30% това лято спрямо миналото, което спомага за подобряване на единичните разходи. Освен това се наблюдават по-високи средни цени на билетите.

Wizz съобщи, че приходите са се удвоили до 911,7 милиона евро през последното тримесечие на 2022 година, докато броят на пътниците се е увеличил с 59% до 12,39 милиона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"