fbpx

Брюксел притеснен за качеството на социалния диалог в някои страни от съюза

Европейската комисия представи инициатива за по-нататъшно укрепване и насърчаване на социалния диалог с конкретни действия на национално и европейско ниво. Брюксел е убеден, че социалният диалог е крайъгълен камък на социалната пазарна икономика на ЕС и нейната конкурентоспособност. Инициативата на ЕК дава възможност на социалния диалог да се адаптира към променящия се свят на труда и новите тенденции на пазара на труда на фона на прехода към цифрова и климатично неутрална икономика и появата на нови форми на заетост.

От ЕК коментират, че преговорите между организациите, представляващи работодатели и работници (социални партньори), чрез социален диалог и колективно договаряне помагат за подобряване на условията на живот и труд, като заплащане, работно време, годишен отпуск, родителски отпуск, обучение и мерки за здраве и безопасност.

В същото време се изтъква, че степента и качеството на участието на социалните партньори варира значително в отделните страни, а членството в синдикати и делът на работниците, обхванати от колективни трудови договори на национално ниво, намалява (от средно за ЕС около 66% през 2000 г. до около 56% през 2019 г.). По-новите форми на заетост като работа на платформа и определени групи като млади хора също е по-малко вероятно да бъдат представени, като в някои сектори като грижите се наблюдава почти пълна липса на колективно договаряне.

В този контекст Комисията предлага препоръка на Съвета, която определя как държавите от ЕС могат допълнително да засилят социалния диалог и колективното договаряне на национално ниво. Комисията също така представя съобщение за засилване и насърчаване на социалния диалог на ниво ЕС. Социалните партньори бяха тясно ангажирани в подготовката на тези инициативи.

Сред предложението на Комисията за засилване на социалния диалог и колективното договаряне са:

  • Осигуряване на консултация със социалните партньори относно разработването и прилагането на икономически политики, политики по заетостта и социални политики в съответствие с националните практики.
  • Насърчаване на социалните партньори да търсят нови форми на работа и нетипична заетост и да комуникират широко за ползите от социалния диалог и за всички въведени колективни споразумения.
  • Осигуряване на увеличаване на капацитета на организациите на работниците и работодателите, като например гарантиране на достъпа им до подходяща информация и осигуряване на подкрепа от националните правителства.

От ЕК отбелязват, че предложените препоръки напълно зачитат националните традиции, както и автономията на социалните партньори. Те позволяват на държавите-членки да определят как най-добре да постигнат тези цели, като вземат предвид техните специфични обстоятелства.

Заедно с това ЕК иска да насърчи и участието на социалните партньори на ниво ЕС при изготвянето на политиките на съюза и за укрепване на секторния социален диалог на ниво ЕС.Страните се призовават да:

  • подкрепят споразуменията на социалните партньори, по-специално чрез административна подкрепа и правни консултации.
  • засилят участието на социалните партньори в изготвянето на политиките на ЕС, например чрез събиране на мненията на европейските междуотраслови социални партньори относно приоритетите на политиката на ЕС преди работната програма на Комисията.
  • по-ефективна техническата и финансова подкрепа на ЕС за социалните партньори. В тази връзка Комисията ще създаде, в сътрудничество със социалните партньори, изследователска мрежа за наблюдение и насърчаване на социалния диалог в ЕС.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"