fbpx

Поскъпването на храните у нас значително изпреварва средното за ЕС

Евростат публикува интерактивен инструмент, който показва промените в цените на храните по веригата на доставки за всяка страна членка, както и средните нива за ЕС.

Индексите са изчислени за дадения месец спрямо същия период година по-рано, както и при 2015 г.=100.

Храни общо (% годишен ръст спрямо същия месец), Графика – Евростат

При общия показател „храна“ поскъпването в България значително изпреварва средното за ЕС. У нас най-голямото поскъпване е през ноември (27,8%), като за декември спада на 27%. Януари месец 2022 година храната у нас е поскъпнала с 11,1% спрямо януари 2021-ва. За ЕС през декември поскъпването на храните е 18,2%, а януари то е било 4,9 на сто.

Интересни са движенията при индексите на хляба. Докато през юни в България хлябът регистрира 46,5% годишно поскъпване (най-високо за 2022-ра) срещу само 15,9% в ЕС, то в края на годината трендът вече е обърнат след рязък спад в България до 12,5% годишно поскъпване на хляба срещу 20,4 на сто средно в ЕС.

При месото през февруари нивата на поскъпване у нас и в ЕС са еднакви 3,9%, след това обаче ръстът в България изпреварва средния за ЕС и стига през декември до 27,5% срещу 17% в ЕС.

Яйца (% годишен ръст спрямо същия месец), Графика – Евростат

При яйцата ръстът в цените у нас силно изпреварват средните за съюза – през декември 64,9% годишно поскъпване у нас срещу 30,2% за ЕС. Прави впечатление сериозният скок между ноември (50,7%) и декемврийския индекс на годишно поскъпване на яйцата у нас (64,9%).

Индексът на поскъпване на захарта в ЕС отбелязва по-високи нива през декември сравнено с България – 56,6% срещу 45,7 на сто, като у нас след септември (50,6%) ръстът на поскъпване намалява.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"