fbpx

С изчисления Асен Василев успокоява страстите около максималния осигурителен доход

Бившият служебен финансов министър и съосновател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев е категоричен, че коефициентът от 2,3 ще е най-ниската историческа стойност за нов праг на максимален осигурителен доход.

Василев, който вероятно ще е финансов министър и в бъдещия редовен кабинет, пое ангажимент този коефициент да не бъде променян през следващите 4 години, което означава, че максималният осигурителен доход ще продължи да расте единствено обективно – с ръста на средните възнаграждения у нас.

Припомняме, по време на коалиционните преговори между четирите парламентарни формации, които ще съставят новия кабинет, бе договорено таванът за осигуряване да се обвърже със средната работна заплата, като за 2022 г. се предлага въпросният коефициент 2,3. Това ще е увеличение с около 450 лв. от сегашните 3000 лв., или ръст от около 15%.

Работодателите и особено IT секторът реагираха остро на идеята. Още преди време от IT сектора коментираха, че евентуално вдигане на осигуряването ще изгони чуждите инвеститори от България, като изтъкнаха, че в момента заетите в тази област и без това се осигуряват на максималния праг.

Това сигурно е сред причините Василев да публикува във Фейсбук своята гледна точка, придружена от множество данни.

През годините максималният осигурителен доход е увеличаван с увеличаването на средната работнa заплата, като нови прагове са въвеждани през 2008, 2014, 2015, 2016 и 2020 г.

Праговете са въвеждани на стойности 4.8х, 2.8х, 2.9х, 3х и 2.4х средната брутна заплата от предходната година.

Приетото предложение за прага за 2022 г. е да се въведе нов праг на 2.3х средната брутна заплата от предходната година (най-ниската историческа стойност за нов праг) и прагът да остане на стойност 2.3х през следващите 4 години, пише още Асен Василев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"