fbpx

Само 11 страни от НАТО изпълняват целта 2%

През 2006 г. министрите на отбраната на НАТО се споразумяват всяка страна-членка да отдели минимум 2% от своя БВП за разходи за отбрана. Това припомня изданието Visual Capitalist, което показва, въз основа на данни от НАТО към юли 2023 г., кои членове спазват споразумението

Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) е политически и военен съюз, включващ 31 държави. Основната му цел е да улесни сътрудничеството между страните членки и да осигури взаимна защита и сигурност.

През 2023 г. само 11 страни членки са на път да изпълнят целта на НАТО и да отделят 2% от БВП на своите страни за отбрана.

На САЩ се падат 68% от общите разходи за отбрана на страните от НАТО или 860 милиарда долара. Тази сума е над 10 пъти повече от втората страна Германия, измерена в абсолютно изражение.

Въпреки това, в сравнение с БВП на страната, САЩ са на второ място с разходи от 3,5% от БВП, след разходите за отбрана на Полша от 29,1 милиарда долара или 3,9% от БВП.

Източник: Visual Capitalist

Разположена на изключително важно геополитическо място в Централна Европа, Полша увеличи военните си разходи през последните години, главно поради опасенията относно ескалиращата нестабилност по източната граница на страната с Беларус. Според социологически проучвания две трети от поляците имат положително мнение за дейността на НАТО.

От друга страна, значителни икономически и военни сили са сред членовете, които не успяват. Тук са Франция (1,9%), Италия (1,5%), Канада (1,4%) и Германия (1,6%).

Въпреки че е сред страните с 2%, Обединеното кралство намалява процента, изразходван през последните години – от 2,14% през 2014 г. до приблизително 2,07% през 2023 г.

С 1,8% България е близо до желания минимум. Страната ни изпреварва държави като Германия, Нидерландия, Чехия, Италия. Последни са Белгия (1,1%) и Люксембург (0,7%).

Припомняме, преди дни кандидатът за нов мандат в Белия дом, Доналд Тръмп, скандализира страните партньори на САЩ в НАТО, заявявайки, че Вашингтон няма да помогне на нападната страна, ако тя не е изпълнила изискването за 2% разходи за отбрана.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"