fbpx

Самоубива ли се ОПЕК?

Коментарът на икономиста Георги Ангелов е от профила му във фейсбук…

Картелът ОПЕК повече от една година намалява производството на петрол с цел да вдигне цените на горивата. За да са по-ефективни мерките, ОПЕК се договориха и със страни извън картела да ограничат производството – най-вече Русия (разширеният формат се нарича „ОПЕК+“). Тези дни отново ОПЕК+ обявиха намаление на производството за първото тримесечие на 2024 г. Обаче цените на петрола отказват да се вдигнат – днес (вчера, 6.12., б.р.) цената на Брент падна до 75.5 долара за барел, спад с цели 20 долара за около два месеца!

Проблемът е, че докато ОПЕК намалява производството, други страни увеличават производството. С други думи, намаленото производство от петролния картел отваря ниша на страни извън ОПЕК да увеличат пазарния си дял. Опитите на картела да вдига цените правят по-изгодно да се произвежда петрол в страните извън ОПЕК.

Ако погледнем графиката, виждаме как Саудитска Арабия и Русия са намалили производството на петрол в последната година, но САЩ са увеличили производството на петрол до рекордно високи нива. Саможертвата на страните от петролния картел вместо да води до високи цени и печалби за тях, всъщност води до по-голям пазарен дял за Америка. Това е изгодно за САЩ, но все по-неизгодно за ОПЕК. Например, Саудитска Арабия вече е в рецесия – три последователни тримесечия със спад на икономиката.

Как ще се развие ситуацията? Преди десетилетие ОПЕК вече опита да унищожи американския петролен сектор с ценова война. Наистина, много петролни компании бяха тежко ударени, включително и заради пандемията – много обявиха фалит, минаха през оздравителни процедури и преструктурираха кредитите си. След пандемията, с възстановяването на цените на петрола, американските компании се фокусираха върху намаление на дълговете и подсилване на капиталовите позиции. Така в момента те са в много силна финансова позиция – много по-силна от предишната ценова война. Вместо да ги убие, предишната ценова война реално ги направи по-силни. Това е лоша новина за ОПЕК, но това не означава, че няма да опитат нова ценова война.

Източник: сп. Economist

ОПЕК има и по-голям дългосрочен проблем. Опитите на ОПЕК да манипулира цените на петрола водят и до все по-бързо навлизане на електрически автомобили. За Китай, например, зависимостта от внос на петрол и енергия е голяма стратегическа слабост – особено в сравнение със САЩ, които имат собствено производство и дори са голям износител на петрол и газ. Затова и Китай бързо увеличава дела на електрическите автомобили – по последни данни те вече са около 25% от продажбите на нови автомобили (и много повече при автобусите). Китай е най-големият вносител на петрол в света, така че бързото навлизане на електрически автомобили там ще е голям проблем за ОПЕК в дългосрочен план.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"