fbpx

Решенията на ОПЕК+ за момента не успяват да повлияят пазара

Цените на петрола се стабилизират след вчерашния спад от 2%, като пазарът изглежда не е убеден, че последният кръг от съкращения на производството от коалицията ОПЕК+ ще може да извади цените от неотдавнашния им спад, коментира Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent за февруари се повишиха с 22 цента, или 0,27%, до 81,08 $ за барел. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се повишиха с 31 цента, или 0,41%, до $76,27.

Припомняме, производителите от ОПЕК+ се споразумяха по време на виртуалната си среща в четвъртък да съкратят добива с около 2,2 милиона барела на ден (bpd) през първото тримесечие на следващата година.

Страните от ОПЕК+, които произвеждат над 40% от световния петрол, се фокусираха върху намаляване на добива, тъй като цените паднаха от около 98 долара в края на септември на фона на опасения за по-слаб икономически растеж през 2024 г. Пазарът обаче прие новината със скептицизъм и объркване, воден от опасения относно спазването предвид доброволния характер на намаленията, както и предишните очаквания на инвеститорите за по-големи съкращения.

Инвеститорите също объръщат внимание на макроикономическите препятствия от страна на търсенето.

Единствената истинска надежда за дългосрочен баланс на пазара е за драматично подобрение на глобалните икономически данни в началото на новата година, което ще трябва да дойде от „меко кацане“ или дори намаления на лихвените проценти“ коментира главният изпълнителен директор на Onyx Capital Group Грег Нюман пред Ройтерс.

Глобалните производствени данни останаха слаби през ноември поради слабото търсене, показват проучванията, докато еврозоната продължава да се свива, но се появяват смесени сигнали за китайската икономика.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"