fbpx

Санкционират танкери, доставящи руски петрол в Индия

Три петролни танкера, наскоро санкционирани от Вашингтон, редовно превозват суров петрол Sokol от руския Далечен изток до Indian Oil Corp, най-големият рафинер в страната, сочат данни за проследяване на кораби от LSEG, Kpler и търговски източници, цитирани от Ройтерс.

В четвъртък САЩ наложиха санкции на морски компании и кораби за превоз на руски петрол, продаван над тавана на цените, проделен от Г-7. Така Вашингтон продължава стремежа си да затвори вратички в механизма, насочен към санкциониране на Москва за войната й в Украйна.

Корабите под либерийски флаг, Kazan, и NS Century, са разтоваряли руския суров петрол Sokol в Индия през септември, докато два от тях са извършили курсове и през октомври.

В краткосрочен план санкциите може да намалят броя на корабите, превозващи руски петрол, и да накарат Индия да търси доставки другаде, но е малко вероятно те да спрат изцяло търговията поради доходоносния й характер, коментират търговци, цитирани от Ройтерс, като според тях докато има желаещи купувачи, продавачите и изпращачите винаги ще намерят начин да накарат петрола да тече. Коментира се обаче, че Индия може да търси доставки от Средиземно и Северно море, за да замени руския Sokol.

NS Century в момента е на път да разтовари на 25 ноември суров петрол Sokol в пристанище Vadinar в Гуджарат за Indian Oil Corp, показват данните на LSEG и Kpler.

IOC купува петрола по годишен договор с руската петролна компания Роснефт. Скокът в световните цени доведе до продажба на руски петрол над ценовите граници от 60 долара за барел, наложени от западните държави.

Трите кораба миналата година са получили сертификат за безопасност от Индийския регистър за корабоплаване. Ligovsky Prospect и Kazan, управлявани от Oil Tanker Management-FZCO, са сертифицирани на 14 септември и 7 май миналата година. NS Century, управлявана от базираното в Дубай Sun Ship management е сертифицирана на 15 септември 2022 г.

Суровият петрол Sokol се произвежда в проекта Сахалин-1, управляван от дъщерно дружество на Роснефт след излизането на ExxonMobil.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"