fbpx

Инфлацията в еврозоната на под процент от целта на ЕЦБ

Потвърди се предварителната прогноза на Евростат за годишната инфлация в еврозоната през октомври. Тя е 2,9% през октомври 2023 г.,което е спад от 4,3% през септември и се доближава до целта 2% на ЕЦБ. Преди година процентът беше 10,6%.

Годишната инфлация в Европейския съюз е 3,6% през октомври 2023 г. и също бележи спад от 4,9% през септември. Година по-рано процентът беше 11,5%.

Най-ниски годишни темпове са регистрирани в Белгия (-1,7%), Холандия (-1,0%) и Дания (-0,4%). Най-високи стойности са отчетени в Унгария (9,6%), Чехия (9,5%) и Румъния (8,3%). В сравнение със септември годишната инфлация се понижава в двадесет и две държави членки и се повишава в пет – Чехия, Естония, Гърция, Швеция и Испания. В три страни – Белгия, Дания и Нидерландия, през октомври се наблюдават признаци на дефлация.

България с 5,9% е далеч от страните с най-висока инфлация през октомври, като сме сред тези, отчитащи намаляване на темпото спрямо септември.

През октомври най-високият принос за годишната инфлация в еврозоната идва от услугите (+1,97 процентни пункта, п.п.), следвани от храни, алкохол и тютюн (+1,48 п.п.), неенергийни промишлени стоки (+0,90 п.п.) и енергия (-1,45 п.п.).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"