fbpx

Със заплашително писмо пътният бранш си поиска парите от шефа на парламента

В пространно писмо до председателя на Народното събрание Никола Минчев Управителният съвет на Българска Браншова Камара „ПЪТИЩА“, заявява, че е крайно обезпокоен от изнесената в публичното пространство информация, относно неосигурените средства за разплащане на държавата с пътните фирми.

Уточнява се, че в актуализацията на бюджет 2022 г. не се предвиждат средства за изпълнение на поетите ангажименти с Решение на Народното събрание за разплащане на старите задължения и обезпечаване на довършването на започнатите ремонти по над 270 участъка от Републиканската Пътна мрежа на територията на цялата страна.

От камарата припомнят, че към настоящия момент Агенция „Пътна инфраструктура“ е разплатила зимното поддържане и само 50 % от дължимите средства по изпълнените дейности.

В писмото се предупреждава, че след 30 юни фирмите ще получат правото да потърсят по съдебен път главниците, ведно със законоустановените лихви и да предявят претенции за пропуснати ползи, което ще натовари допълнително бюджета на държавата с разходи в размер на над 150 млн. лв.

Заявява се, че ситуацията, в която държавата поставя пътния бранш е необяснима и неприемлива. Последствията от неспазването на Решението на Народното събрание, ще доведе до прекратяване на ремонтните дейности и увеличаване на критичните пътни участъци. Поддържането на Републиканската пътна мрежа е от значение за Националната сигурност на Република България (подчертаването е от оригинала на писмото, бел. ред.).

Камарата предупреждава, че сме на прага на сезона с най-интензивно движение по Републиканската пътна инфраструктура и ако се спре, поради липса на финансиране, дейността по текущ ремонт и поддържане, много пътни участъци ще останат в катастрофално състояние, което ще бъде предпоставка за ПТП и загуби на човешки животи.

Изтъква се, че забавянето на разплащанията от страна на държавата води след себе си до драстични затруднения в бранша и контрагентите, което обрича на фалит и невъзможност да посрещат своите разходи стотици фирми.

В заключение се заявява, че в случай на липса на адекватна реакция на поставените проблеми, браншът си запазва правото да предприеме всички разрешени от закона да действия, които да защитят живота и здравето на гражданите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"