fbpx

САЩ дава $2,2 млрд. за обновяване на елпреносната мрежа

Администрацията на Джо Байдън е заявила, че инвестира 2,2 милиарда долара за обновяване на националната електрическата мрежа, за да я защити от нарастващите заплахи от екстремни метеорологични явления, съобщава Ройтерс.

Правителството на САЩ работи за основен ремонт на електропреносната система на страната, която е подложена на натиск от екстремни метеорологични условия, както и от нарастващ брой енергоемки центрове за данни.

Надстройките на мрежата ще добавят близо 13 гигавата (GW) капацитет и също така ще позволят увеличаване на производството, повече центрове за данни и подобрено предаване на възобновяема енергия, се казва в изявление на Министерството на енергетиката, цитирано от агенцията.

Финансирането ще подкрепи осем проекта в 18 щата.

Първата половина на 2024 г. вече счупи рекордите за най-горещите дни в историята на Земята и тъй като екстремното време продължава да връхлита всяка част от страната, трябва да действаме спешно, за да укрепим нашата застаряваща мрежа“, изтъква министърът на енергетиката на САЩ Дженифър М. Гранхолм.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"