fbpx

САЩ обявиха санкции срещу 103 руски и китайски фирми

Белият дом наложи санкции на 103 китайски и руски фирми, свързани с въоръжените сили. Към тях ще се прилагат ограничения за покупка на широк спектър от американски стоки и технологии.

Ройтерс съобщава, че списъкът е на сайта на Федералния регистър и включва 45 руски и 58 китайски фирми “крайни военни ползватели” – според администрацията на САЩ, което ги прави обект на контрол.

Окончателният списък не включва Китайската търговска самолетна корпорация, както и хонконгските дъщерни дружества на Arrow Electronics в Колорадо и базираната в Тексас TTI Inc, дистрибутор на електроника в Berkshire Hathaway.

Санкционирани са обаче Shanghai Aircraft Design and Research Institute, който проектира самолети COMAC, и Shanghai Aircraft Manufacturing Co, която произвежда самолети.

В списъка попада и Обединената двигателностроителна корпорация, част от “Ростех”, произвеждаща двигатели за военната и гражданската авиация, а също и за космическите програми.

В космическата сфера санкции са наложени на РКЦ “Прогрес”, който прави ракетите “Союз”, а също така и на главния научен институт на “Роскосмос” – “ЦНИИмаш” (Централен научно-изследователски институт по машиностроене).

Ограничения има за корабостроителното предприятие  “Адмиралтейские верфи”, което изгражда патрулни кораби, супертраулери и подводници, включително и новите “Варшавянка”. В списъка са и няколко предприятия от “Росатом”.

Министърът на търговията Уилбър Рос заявява, цитиран от Ройтерс и Euractiv, че целта е да се устави нов ред “за подпомагане на износителите при проверка на своите клиенти”.

Списъкът обаче не е окончателен и американските компании трябва да продължат да извършват собствена проверка, за да решат дали техните купувачи се считат за „крайни военни потребители“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"