fbpx

Съветват „спасената“ Credit Suisse да се слее със съперника UBS

Главният финансов директор на Credit Suisse Диксит Джоши и неговите екипи започват серия от срещи този уикенд, за да оценят стратегическите сценарии за банката, съобщава Ройтерс.

167-годишната банка е най-голямото име, впримчено в пазарния смут, отприщен от колапса на американските кредитори Silicon Valley Bank и Signature Bank през изминалата седмица, принуждавайки швейцарската банка да използва 54 милиарда долара финансиране от централната банка.

След бурни колебания в цената на акциите тази седмица, Credit Suisse загуби една четвърт от пазарната си стойност до петък вечерта.

За да преодолеят кризата, швейцарските регулатори насърчават UBS и Credit Suisse да се слеят, но нито една от двете банки не иска да го направи, отбелязва източник на Ройтерс, а регулаторите нямат властта да наложат сливането. Бордовете на UBS и Credit Suisse се очаква да се срещнат отделно през уикенда, информира Financial Times.

Настроението в Швейцария, отдавна смятана за икона на банковата стабилност, беше странно, докато ръководителите се бореха с бъдещето на най-големите кредитори в страната, пише още агенцията. „Банките в постоянен стрес“ гласи заглавието на първа страница на вестник „Нойе Цюрхер Цайтунг“, цитиран от Ройтерс.

Като знак за уязвимостта на Credit Suisse най-малко четири от основните конкуренти, включително Societe Generale SA и Deutsche Bank AG, наложиха ограничения върху своите сделки, включващи швейцарската банка или нейните ценни книжа, информира още Ройтерс, позовавайки се на петима запознати пряко с въпроса.

Намесата на Швейцарската централна банка беше необходима стъпка за успокояване на пламъците, но може да не е достатъчна за възстановяване на доверието в Credit Suisse, така че разговорите са за повече мерки“, казва Фредерик Кариер, ръководител на инвестиционната стратегия в RBC Wealth Management.

Усилията за укрепване на Credit Suisse идват, когато политиците, включително Европейската централна банка и президентът на САЩ Джо Байдън, се опитват да уверят инвеститорите и вложителите, че глобалната банкова система е безопасна. Но страховете от по-широки проблеми в сектора продължават.

Още тази седмица големите американски банки предоставиха 30 милиарда долара спасителен пояс за по-малката банка First Republic, докато американските банки като цяло поискаха рекордните 153 милиарда долара спешна ликвидност от Федералния резерв през последните дни.

Това отразява „напреженията във финансирането и ликвидността на банките, водени от отслабването на доверието на вложителите“, изтъква рейтинговата агенция Moody’s, която тази седмица понижи перспективата си за банковата система на САЩ до негативна.

Във Вашингтон акцентът е насочен към по-голям надзор, за да се гарантира, че банките – и техните ръководители – носят отговорност. Байдън призова Конгреса да даде на регулаторите по-голяма власт над сектора, включително налагане на по-високи глоби, възстановяване на средства и забрана на служители от фалирали банки.

Някои депутати от Демократическата партия поискаха от регулаторите и Министерството на правосъдието да проучат ролята на Goldman Sachs в срива на SVB, посочва още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"