fbpx

МФ отново предизвиква бизнеса, този път с идеи за минималната заплата

Министерството на финансите предлага през 2024 г. минималната работна заплата да достигне 940 лева. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за настоящата година, който ще бъде предложен на следващия парламент, съобщи министър Велкова пред БНР.

В документа е заложено тази заплата да се вдигне до 1038 лева през 2025 г., а година по-късно – до 1128 лева.

В момента минималната заплата е 780 лв.

Припомняме, малко преди да бъде разпуснат, предишният парламент промени Кодекса на труда и въведе механизъм за определяна на минималната заплата. Според него МРЗ за страната за следващата календарна година се определя до 1 септември на текущата и е в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

Това очаквано предизвика гнева на бизнеса и големите работодателски организации изпратиха жалба до Европейската комисия, в която изтъкват, че с приетата законодателна промяна се нарушава принципът на непосредствена приложимост на правото на ЕС, който определя автоматичното превръщане на нормите на Правото на ЕС след влизането им в сила в действащо право, спрямо всички субекти на това право. А именно, че докато тече срокът за прилагане на директива, държавите-членки трябва да се въздържат да приемат разпоредби, които могат да застрашат значително постигането на предписания от директивата резултат.

В писмото се заявява, че „Приетият законопроект подменя целите и духа на директивата (Директива (ЕС) 2022/2041 на Европейския Парламент и на Съвета от 19 октомври 2022 година относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз) и международните стандарти в областта, подкопава и обезсмисля социалния диалог в областта на договарянето на минималната работна заплата и ерозира ролята на социалните партньори по ключов за тях въпрос“.

Тези дни стана ясно, че от ЕК са изпратили писмо до работодателските организации, в което Брюксел уведомява, че в момента комисията разглежда жалбата и все още не е взела решение дали да издаде официално известие или да прекрати случая, тъй като жалбата повдига въпроси, изискващи допълнително разглеждане.

Припомняме, финансовият министър само преди два дена разгневи отново бизнеса ни и предизвика редица остри коментари от наши икономисти с лансираната идея за „данък свръхпечалба“, който да влезе в сила от второто полугодие.

Няма такъв свръхданък, който да компенсира свръхбезотговорните свръхразходи на свръхпопулизма на депутатите. Това ще забави растежа при всички случаи. Това не са пари, които чакат складирани, за да бъдат преведени в някакви сметки„, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"