fbpx

Сенатори готвят закон за забрана вноса на руска енергия, Белият дом предпазлив

Илон Мъск призова да се увеличи добива на нефт и газ. В профила си в Туитър той написа: „Мразя да го казвам, но трябва незабавно да увеличим добива на нефт и газ. Извънредните времена изискват извънредни мерки“.

След което добавя, че очевидно това би се отразило негативно на Tesla, но решенията за устойчива енергия просто не могат да реагират мигновено, за да компенсират руския износ на петрол и газ.

Междувременно Ройтерс съобщи, че администрацията на президента Байдън преценява намаляването на вноса на руски петрол в САЩ и начините за минимизиране на въздействието върху световните доставки и потребителите.

Ние търсим начини да намалим вноса на руски петрол, като същевременно гарантираме, че поддържаме глобалните нужди от доставки“, заявява говорителят на Белия дом Джен Саки на брифинг.

Белият дом остава в контакт с американските законодатели по въпроса, каза тя, тъй като междувременно сенаторите Джо Манчин, демократ от Западна Вирджиния, и Лиза Мърковски, републиканец от Аляска, предложиха в четвъртък двупартийно законодателство за забрана на руския внос на енергия в отговор на инвазията в Украйна, наричайки това противодействие на Русия.

Законопроектът се разглежда бързо в Сената и Белият дом може да разчита на законодателството за забрана на вноса, ход, който би помогнал да се споделя вината за евентуални скокове на цените.

Внушително двупартийно мнозинство от американците смята, че Съединените щати трябва да спрат да купуват руски петрол, сочи проучване на Reuters/Ipsos, завършено в петък. Около 80% от американците – включително солидно мнозинство републиканци и демократи – подкрепят мярката.

Все пак Белият дом действа предпазливо, загрижен за скока на цените на бензина, който би допринесъл за високата инфлация от десетилетия.

Американците са безспорно най-големите потребители на бензин в света, благодарение на големите автомобили, дългите разстояния и малкото обществен транспорт в много области, а покачващите се цени на горивата традиционно са политическа отрова за лидерите на САЩ, коментира агенцията.

Съединените щати са внесли повече от 20,4 милиона барела сурови и рафинирани продукти средно на месец през 2021 г. от Русия, което е около 8% от вноса на течни горива в САЩ, според Администрацията за енергийна информация (EIA).

Икономическият съветник на Белия дом Сесилия Роуз отбелязва, че макар САЩ да не внасят много руски петрол, все още се обсъждат варианти за действие.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"