fbpx

Шеста седмица ръст на петролните цени

Анонсът на Саудитска Арабия и Русия, вторият и третият най-голям производител на суров петрол в света, че ще намаляват добива до края на септември предизвика ръст на цените на петрола за шеста поредна седмица, информира Ройтерс.

Фючърсите на петрола Brent за октомври се повишиха с 31 цента до 85,45 долара за барел, докато американският суров петрол West Texas Intermediate за септември се повиши с 32 цента до 81,87 долара.

И двата показателя са в най-дългата си серия от седмични ровишения тази година. Brent поскъпна с 15,4%, а WTI с 18,2% през последните шест седмици.

Пазарът ни не е отделен от по-широкия пакет. Това е голяма част от пъзела на глобалните пазари и макар макроикономическите данни да дават неблагоприятни сигнали за растеж, тенденцията ще продължава“ , коментира Джон Еванс от петролния брокер PVM, цитиран от Ройтерс.

Тези въпроси идват на фона на най-новите данни за САЩ, показващи стегнати пазари на труда и забавящ се сектор на услугите, което поражда опасения за икономическо забавяне, което може да ограничи търсенето на петрол.

Силният долар натежа върху цените на суровината и всички искат да знаят дали един горещ пазар на труда ще принуди Фед да затегне още повече политиките си“, изтъква и  Едуард Моя, анализатор в OANDA, имайки предвид потенциалното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ.

Освен това спадът в бизнес активността в еврозоната се влоши повече, отколкото се смяташе първоначално през юли, а Bank of England повиши лихвения си процент до 15-годишен връх в четвъртък.

Отделно от това, нападениете с украински военноморски дрон тази нощ срещу черноморската военноморска база на Русия в Новоросийск – цивилно пристанище, което обработва 2% от световните доставки на петрол – временно спря всички движения на кораби, преди нормалните операции да бъдат възобновени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"