fbpx

Шести пореден месец спад на предложенията за работа

За втори пореден месец обявите за работа продължават да намаляват, като през м. юли спадът е с 8% (3750 по-малко), сочи анализът на JobTiger.Като основна причина за това се изтъква активният отпускарски сезон – в този период от годината работодатели и търсещи работа са по-слабо активни на пазара на труда.

В същото време се отбелязва, че спадът е и на годишна база и то за шести пореден месец предложенията за работа са по-малко от същия период на предходната година. Спрямо юли 2022 г. обявите са намалели с 8% или отново 3750 предложения по-малко.

В повечето сектори предложенията са намалели през юли, като с най-голям спад продължава да бъде сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ – обявите в него са с близо 1600 по-малко спрямо предходния месец (-20%).

Спад се отчита и в секторите „Търговия и продажби“ (730 предложения по-малко, 7% спад), „Производство“ (660 предложения по-малко, 9% спад), „Логистика и транспорт“ (380 предложения по-малко, 8% спад), „Строителство“ (330 предложения по-малко, 12% спад), „Административни и обслужващи дейности“ (290 предложения по-малко, 6% спад), „ИТ“ (130 предложения по-малко, 4% спад).

Ръст на обявите има в „Здравеопазване и фармация“ (70 предложения повече, 3% спад), а в секторите „Счетоводство, одит, финанси“ и „Маркетинг и реклама“ броят на предложенията остава непроменен.

Защо намаляват обявите на годишна база?

Основен фактор за това е спадът на предложенията в сектор „ИТ“. Още в края на 2022 г. започва да се отчита забележим спад на предлагането в този сектор – предложенията намаляха значително и до днес се наблюдава почти постоянна тенденция в сектора. Близо 2/3 от годишният спад на обявите е именно в сектор „ИТ“ .

Анализът сочи, че не бива да се пренебрегва и по-предизвикателната икономическа обстановка, породена от ситуацията в Украйна, инфлацията, несигурността и трудната предсказуемост на пазара. Редица работодатели споделят за намален или замразен бюждет за назначения или актуализации на възнагражденията, което също води до намалено предлагане на работа.

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през м. юли е намалял с близо 300 предложения (-13%). Общият брой на този тип обяви е около 2500, което е 7% дял от всички обяви.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"