fbpx

АЕЦ „Козлодуй“ напът да осуети лицензирането на американското гориво

аец

В съобщение на сайта си Агенцията за ядрено регулиране алармира, че АЕЦ „Козлодуй“ не е представила два документа – проект на изменение на глава 15 „Анализ на авариите“ от Отчета за анализ на безопасността и проект на изменение на административна инструкция „Изготвяне на отчети с неутронно-физични характеристики на реактор „ВВЕР-1000“. Те са във връзка с процеса по преход на блок 5 на към експлоатация с нов тип ядрено гориво RWFA, произведено от Уестингхаус.

Това е установено докато АЯР е преглеждала формална редовност на подаденото от АЕЦ „Козлодуй“ заявление.

Изтъква се, че липсващите документи са свързани с важни за безопасността анализи, оценки и разчети, без които АЯР не може да оцени влиянието на предлаганата промяна върху пределите и условията за безопасна експлоатация на блока. Без посочените документи Агенцията не може да оцени и изпълнението на нормативните изисквания за безопасност в тяхната цялост.

Констатираната липса на документи представлява неизпълнение на редица изисквания за издаване на лицензии и разрешения за безопасно използване на ядрената енергия.

На АЕЦ-а ни е даден срок до 15.10.2023 г. да отстрани посочените пропуски и нередовности. В случай, че изисканите документи не бъдат представени в посочения срок, ще бъде приложена разпоредбата на чл. 6, ал. 3 от Наредбата за лицензиране, съгласно която председателят на Агенцията с мотивирана заповед отказва да издаде разрешение, заявяват от АЯР.

От изданието Mediapool отбелязват, че ако не бъде лицензирано навреме американското гориво, пред АЕЦ „Козлодуй“ има три възможности. Най-неблагоприятната за електроенергийния ни пазар е да спре V блок в очакване на разрешителното. Другата е да извърши презареждане с наличното за VІ блок руско гориво ТВСА, което е лицензирано и съвместимо с прътите за V блок. Ако обаче се предприеме този ход, експерти твърдят, че вече американското гориво не може да се съвместява с ТВСА. Третият вариант е да се поиска от руската ТВЕЛ допълнителна доставка по изтичащия в края на 2025 г. договор, каквато възможност има, но трябва разрешение от Европейската агенция по доставките ЕВРАТОМ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"