fbpx

Търси се нов вариант за предоговаряне на ПВУ в частта енергетика

Решението на предходното Народно събрание, с което се задължи правителството да предоговори плана за възстановяване и устойчивост в частта декарбонизация на енергийния сектор трябва да претърпи промени.

Това обяви на пресконференция премиерът акад. Денков. Близо 2-часовият брифинг бе посветен на много сериозни проблеми, наследени заради действия или бездействия на служебния кабинет и струващи на бюджета милиарди левове. Енергетиката бе само част от темите, засегнали от премиера  и няколко от министрите – на финансите, енергетиката, икономиката, регионалното развитие и транспорта.

По темата за предоговарянето на плана за възстановяване Денков посочи, че сружебният кабинет е провел разговори в Брюксел по заданието на парламента, но от ЕК е получен отговор – предлагате нещо, което не може да бъде прието.

Ясно е, изтъква Денков, че трябва първо да проведем разговори с парламента, за да стигнем до взаимно приемлив вариант, който да предложем на Комисията и тя да приеме. В същото време финансовият министър Василев уточни, че въпросното предоговаряне не засяга парите, които трябва да получим до края на годината като втори транш от плана.

Припомняме, предишният парламент задължи правителствата да предоговорят с Брюксел поетия при кабинета Петков ангажимент за намаляване на въглеродните емисии в производството на електроенергия с 40% спрямо базовата 2019 г. Според депутатите изпълнението ще е пагубно за енергетиката.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"