fbpx

Продължава свиването на френската индустрия, повлияно от високите лихви

Френската производствена активност продължи да се свива през юли. Спадът в производството и намаляването на новите поръчки обясняват това допълнително влошаване, според PMI индекса на консултантската фирма S&P Global и Hamburg Commercial Bank (HCOB), цитирани от Capital.fr.

Индикаторът възлиза на 45,1 през юли, в сравнение с 46 през юни. Това е най-ниското му ниво от май 2020 г. Стойност над 50 означава развитие, докато стойност под този праг означава свиване.

Това ново свиване на френската производствена активност е резултат от спадове в производството и нови поръчки, двете основни характеристики на PMI индекса, които през юли се влошават за четиринадесети пореден месец, посочва S&P. „Компании, които посочват влошаване на търсенето, често го обясняват с намаляването на активността на ключови пазари, като някои респонденти също споменават загубата на нови поръчки в полза на чуждестранната конкуренция“, подчертават от S&P.

Френските индустриалци са песимисти

По-слабото търсене „накара френските индустриалци да намалят обема на покупките си, което се отрази на покупателната активност през юли, най-силният месец от началото на годината“, отбелязва S&P, добавяйки, че някои респонденти също обясняват тази тенденция и с операциите, насочени към намаляването на запасите. Френските производители също така остават песимисти по отношение на увеличаване на активността през следващите дванадесет месеца, тъй като слабото търсене, силният конкурентен натиск, инфлацията и нарастващите лихвени проценти оказаха негативно въздействие върху бизнеса през юли.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"