fbpx

Какво е LK-99 – свръхпроводим материал, който може да промени хода на историята?

Снимката е илюстративна

Южнокорейски учени са разработили свръхпроводник, при който няма електрическо съпротивление и може да се използва при стайна температура. Откритието им обаче все още не е нито потвърдено, нито отхвърлено от колегите им от други страни, пише Capital.fr.

Това ще бъде първият свръхпроводник, който действа при стайна температура и нормално атмосферно налягане. Учени от Южна Корея от Центъра за квантови нанонауки в Сеул разработиха този материал, който може да представлява малка революция за енергията на бъдещето. Специфичното на LK-99 е, че няма никакво електрическо съпротивление и може да се използва при стайна температура.

Мрежи с високо напрежение, захранващи кабели, антени… Електрическите инсталации, които познаваме днес, имат загуби между 10% и 20% от електроенергията, поради материалите, които оказват електрическото съпротивление. Така че благодарение на този свръхпроводник могат да бъдат реализилани икономии на енергия.

Южнокорейските учени, които твърдят, че са открили LK-99, след двадесет години проучвания, оповестиха своето изследване в предпубликация, но не и в научно списание, така че колегите им от другите страни не са имали възможността да го проучат и съответно да изкажат мнението си. Досега свръхпроводниците, които познавахме, можеха да функционират само при ниски температури, близки до нулата или при много високи температури. Следователно откритието на тези учени би направило възможно използването на енергията много по-лесно и във всички инфраструктури.

За да разработят LK-99, учените са модифицирали структурата на апатит, съдържащ олово: в оловото те заменят част с медни йони. Този метод структурно променя материала и създава „свръхпроводящи квантови кладенци“.

Това откритие обаче все още не е потвърдено от други учени и остава въпросът за възпроизводимостта, която не е доказана.

*Снимката е илюстративна




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"