fbpx

Шолц показа турбината за „Северен поток“: „Москва само трябва да я поиска“

Германският канцлер Олаф Шолц посети завода на Siemens Energy в Мюлхайм ан дер Рур, където за първи път бе показана турбината за газопровода „Северен поток 1“, обслужвана в Канада, след което върната и блокирана в Германия, съобщава Ройтерс.

Стоейки до турбината, Шолц заяви, че Русия няма причина да задържа връщането й, като подчертава, че тя е напълно работеща и може да бъде изпратена обратно в Русия по всяко време – при условие че Москва желае да я вземе обратно.

Съдбата на дългата 12 метра турбина е наблюдавана отблизо, тъй като европейските правителства обвиниха Русия в ограничаване на доставките на газ под фалшив претекст като отмъщение за западните санкции след нахлуването в Украйна през февруари.

Москва отрича да го прави и цитира проблеми с турбината като причина за по-ниските газови потоци през Северен поток 1, които бяха намалени до 20% от капацитета.

Движенията на турбината бяха забулени в тайна и местонахождението й беше неизвестно до вторник вечерта, когато беше обявено посещението на канцлера в Siemens Energy.

„Турбината работи“, заяви Шолц, като изтъкна пред медиите, че целта на посещението му е да покаже на света, че турбината работи и че „тук няма нищо мистично за наблюдение“.

Това е съвсем ясно и просто: турбината е там и може да бъде доставена, но някой трябва да каже „Искам да я имам“.

Шолц предупреждава обаче, че дори и Русия да си върне турбината, Германия може да се сблъска с още смущения в газовите доставки и че договорите за доставка може да не бъдат спазени.

Висш представител на Газпром обяви преди седмица, че доставката на турбината след обслужване не е в съответствие с договора и че тя е била изпратена в Германия без съгласието на Русия, припомня Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на Siemens Energy Кристиан Брух потвърди по време на посещението на канцлера, че има текущи преговори с Газпром, „но няма споразумение“.

Сривът на доставките на газ и стремглавото покачване на цените предизвикаха предупреждения за рецесия за германската икономика, най-голямата в Европа, и повишиха страхове от енергиен недостиг и режим през зимата.

След като беше принудено да спаси енергийната компания Uniper, станала ранна жертва на газовата криза, правителството на Шолц ще трябва да промени нововъведените енергийни реформи, след като се сблъска с настоящите проблеми, коментират източници пред Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"