fbpx

Ще има ли някога търговско споразумение ЕС – Меркосур?

Сключено през 2019 г. след продължили двадесет години преговори, търговското споразумение между Европейския съюз и Меркосур (обединение на страните от Южна Америка) все още не е ратифицирано. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че се надява ратификацията да стане до края на година. Но след това заявление се усеща стремеж за отлагане и от двете страни на Атлантика, отбелязва RFI.

От една страна, съпротивата идва от Париж. За първи път депутати от девет парламентарни групи както от мнозинството, така и от опозицията, приеха съвместна резолюция. Този, макар и необвързващ документ, разобличава съдържанието на споразумението за свободна търговия. То е изключително непопулярно във Франция, защото френските фермери са подложени на по-строги екологични и здравни правила от техните конкуренти в Южна Америка.

С тази резолюция депутатите настояват споразумението да бъде обвързано „със спазването на европейските производствени стандарти“. Те също така призовават правителството да ратифицира нова версия след направените съответни промени.

Ентусиазмът се охлажда от европейските екологични изисквания

Правителството бави темпото и твърди, че „спазването на Парижките споразумения“ и „създаването на механизми за санкции“ ще бъдат задължителни условия за ратифициране на договора ЕС-Меркосур. Но ако Париж държи крака си на спирачката, Мадрид, който е ротационен председател на ЕС от 1 юли, изглежда проявява нетърпение.

От другата страна на Атлантическия океан обаче ентусиазмът също се охлажда от екологичните изисквания на европейците. Тези изисквания са формулирани в отделен анекс към споразумението, което предизвиква недоволството на Лула. По време на посещението на Урсула фон дер Лайен бразилският президент разкритикува и европейските закони, които според него „променят баланса на споразумението“. Лула има предвид най-вече закона, забраняващ вноса на соя и кафе произведени в обезлесени земи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"