fbpx

Швеция иска да възроди ядрената си енергетика

От 1980 г. Швеция постепенно се отказа от ядрената енергия и затвори някои електроцентрали. Но днес тя предприема завой на 180 градуса: новото дясно правителство реши да възроди отново атома, който днес произвежда 30% от електроенергията на страната, пише RFI. Шведското правителство, което пое властта миналата есен, направи промени в програмата си, за да облекчи изграждането на нови реактори.

За да успеем в енергийния преход, ще е необходимо да „удвоим производството на електроенергия“. А вятърът и слънцето няма да са достатъчни, изтъква министърът на околната среда Ромина Пурмохтари, която залага на изграждането на 10 нови конвенционални реактора до 2045 г.

Три законодателни акта трябва да бъзат променени, за да се премахнат настоящите ограничения, които определят броя на реакторите, забраняват изграждането на нови реактори на други места, освен на вече съществуващите площадки, дават право на кметствата да се противопоставят на всеки нов проект.

Финансирането

Политическото, про-ядрено послание е ясно, но истинският въпрос е кой ще плати сметката, защото дясното, либерално правителство, подкрепящо дерегулиран пазар на електроенергия, обещава, че оромните разходи за тези инвестиции няма да се поемат нито от данъкоплатеца, нито от потребителя, като същевременно подчертава, че операцията може да бъде печеливша за бизнеса.

За целта властите искат да използват данъчни облекчения или установяване на гарантирани цени на електроенергията напред във времето. Правителството не дава никакви подробности за момента как смята да реши това трудно уравнение. Конкретните предложения се очакват тази есен в парламента.

В момента Швеция има шест работещи реактора в три различни електроцентрали, пуснати в експлоатация през десетилетието 1975-1985 г. Няколко други реактора бяха затворени от 1999 г. след необвързващ референдум през 1980 г., който взе решение в полза на постепенното премахване на ядрената енергия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"