fbpx

Швейцария одобри на референдум стимулиране на ВЕИ

Швейцарците подкрепиха на референдум законодателство за насърчаване на възобновяемата енергия, като същевременно отхвърлиха отделни предложения, предназначени да ограничат нарастващите разходи за здравно осигуряване, съобщава Ройтерс.

Агенцията припомня, че през 2023 година, в стремежа си да подобри енергийната независимост, е приет федерален закон, включващ мерки за стимулиране на транспорта, съхранението и производството на електроенергия, включително улесняване на инсталирането на слънчеви панели върху сгради. Той също така включва разпоредби за финансиране на тези мерки.

Именно този Закон за енергетиката е поставен на референдум от опоненти, които твърдят, че би бил твърде скъп и не е подходящ за целта. Той обаче е подкрепен от повече от две трети от гласоподавателите, показват предварителните резултати и прогнози, публикувани от обществения оператор SRF, цитиран от Ройтерс.

Сега се очаква да влезе в сила през следващата година.

Швейцария е и в спор за изменението на климата с висш европейски съд, който през април постанови, че страната прави достатъчно за борба с глобалното затопляне.

Гласуващите са отхвърлили и две отделни инициативи, които или се опитваха да обвържат здравноосигурителните вноски с нивата на доходите, или да наложат ограничения върху увеличенията на таксата.

Критиците на здравните планове твърдяха, че те рискуват да предизвикат по-високи данъци, точно когато правителството се бори с това как да финансира допълнителни пенсионни плащания, които трябва да влязат в сила през 2026 г. и бяха подкрепени от швейцарските избиратели през март.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"