fbpx

Сигурно е отлагането либерализацията на пазара на ток за бита

Очаквано парламентът прие на първо четене и трите минали през енергийната комисия законопроекта, с които се отлага с една година либерализацията на пазара на ток за битовите потребители. И тъй като зад идеята стоят всички парламентарни групи без ПП-ДБ, които смятат, че промените се правят предизборно и популистки, то е сигурно, че отлагането ще бъде и окончателно гласувано следващата седмица.

Припомняме, от 1 юли трябваше да стартира първият етап на либерализацията на цените на тока за бита. От тази дата беше планирано НЕК да престане да бъде обществен доставчик и да бъде заменен от трите електроснабдителни дружества – „Електрохолд“, ЕВН и „Енерго-Про“. Те трябваше да купуват ток от борсата, но да го продават на домакинствата до началото на 2026 г. на фиксирани от Министерски съвет цени. Пълното освобождаване на цените за бита и излизането на домакинствата на свободния електроенергиен пазар трябва да се случи от 1 януари 2026 г. Тази дата не се предвижда да бъде променена. Според гласуваните на първо четене законопроекти с една година се отлага само първият етап – цените на едро ще бъдат освободени от 1 юли 2025 г. , вместо от 1 юли 2024 г.

Сред мотивите на вносителите изпълнителната власт не си е свършила работата – не е определила фиксираната базова цена на тока за бита, не е определила втора цена за енергийно бедните. Социалното министерство и енергийното министерство не са приели с акт дефиницията за енергийно бедни, няма ги и критериите и методиката за тяхното определяне. Затова е наложително и едногодишното отлагане.

Идеята е през това време министерството на енергетиката да проведе информационна кампания и да запознае обществеността с предстоящите промени.

Според председателя на енергийната комисия Делян Добрев, цитиран от „Сега“, приетата през 2023 г. либерализация на пазара на ток за бита засяга около 1/3 от електроенергийния пазар в България и над 4.6 млн. битови потребители. Такава мащабна реформа трябва да бъде съпроводена от оценка на въздействието, но тя не е направена, изтъква още той.

Подкрепящите това отлагане се аргументират и с това, че реформата трябва да се отложи в разумни срокове, още повече, че ЕК не ни притиска с никакви крайни дати.

От ПП-ДБ обявяват това за грешка и опонират, че отлагането срока с една година е единствено за крайните снабдители – електроснабдителните дружества. За домакинствата ще останат само 6 месеца преходен период, а той трябва да е много по-плавен и домакинствата няма да имат време да се ориентират в избора на краен снабдител на ток.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ обръща и внимание, че домакинствата ще загубят, защото цените на тока на свободния пазар вървят надолу и регулираната цена, която в момента е 115 лв. за мегаватчас, вече е над пазарната. „Пазарната цена в по-голямата част от деня е много по-ниска и от нощната тарифа. Т.е. битът сега е ощетен с тази регулирана цена и това искате да продължи още цяла една година„, посочва Рибарски, цитиран от „Сега“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"