fbpx

Нов доклад опровергава нарастването на екстремните метеорологични явления

Противно на твърденията на много климатични активисти и политици, екстремните метеорологични явления – включително горски пожари, суши, наводнения и урагани, не се увеличават по честота или интензивност, установява ново проучване, публикувано от Fraser Institute, мозъчен тръст и независима, безпартийна канадска обществена организация.

„Денят на Земята се превърна във време, когато се правят необикновени твърдения за екстремни метеорологични явления, но преди политиците да предприемат действия по тези екстремни твърдения – често с вредни разпоредби – е важно да се проучат действителните доказателства“, казва Кенет Грийн*, старши сътрудник във Fraser Институт и автор на Extreme Weather and Climate Change.

По думите му въз основа на подобни твърдения правителствата въвеждат все по-рестриктивни разпоредби за канадските потребители на енергийни продукти и особено за енергийния сектор на Канада. Тези разпоредби налагат значителни разходи на канадската икономика и могат да окажат низходящ натиск върху стандарта на живот на канадците.

Проучването установява, че глобалните температури са се повишили умерено от 1950 г. насам, но няма доказателства, че екстремните метеорологични явления нарастват, включително:

  • Суша: Данните от стандартизирания индекс на валежите на Световната метеорологична организация не показват статистически значими тенденции в продължителността или големината на сушата – с изключение на някои малки региони в Африка и Южна Америка – от 1900 г. до 2020 г.
  • Наводнения: Изследване в Journal of Hydrology през 2017 г., анализиращо 9 213 станции за запис по целия свят, установи, че има повече станции, показващи значителни намаляващи тенденции (на риска от наводнения), отколкото увеличаващи се тенденции.
  • Урагани: Изследване, проведено за Световната метеорологична организация през 2019 г. (актуализирано през 2023 г.), не откри дългосрочни тенденции при урагани или големи урагани, регистрирани в световен мащаб от 1980 г.
  • Горски пожари: Кралското общество в Лондон през 2020 г. установи, че като се има предвид общата изгорена площ на световно ниво, няма общо увеличение, а по-скоро спад през последните десетилетия. В Канада данните от Канадската информационна система за диви пожари показват, че както броят на пожарите, така и опожарената площ в Канада са намалели през последните 30 години.

Доказателствата са ясни – много от твърденията, че екстремните метеорологични явления се увеличават, просто не са емпирично верни“, изтъква Грийн и добавя – „Преди правителствата да наложат нови разпоредби или да въведат нови програми, те трябва да проучат действителните данни и да основават действията си на факти, а не на необосновани твърдения.

*Кенет П. Грийн е старши сътрудник на института Фрейзър и автор на над 800 статии по публични политики, публикувани от мозъчни тръстове, големи вестници и технически и търговски списания в Северна Америка. Притежава докторска степен по екологични науки и инженерство от UCLA, магистърска степен по молекулярна генетика от Щатския университет в Сан Диего и бакалавърска степен по обща биология от UCLA




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"