fbpx

Биткойн ентусиастите в очакване: броени часове до халвинга

Биткойн ентусиастите с нетърпение очакват „разполовяването“ (халвинга) на биткойн – промяна в основната технология на криптовалутата, предназначена да намали скоростта, с която се създават нови биткойни. Според часовника за обратно броене на CoinGecko, разполовяването е планирано да се случи в ранните съботни часове по GMT (04:20 часа българско време), съобщава Ройтерс.

Халвингът, който се случва приблизително на всеки четири години, е записан в кода на биткойн при създаването му от Сатоши Накамото (вероятно псевдоним на легендарния и тайнствен създател) като начин да се намали скоростта, с която се създават биткойни.

Крис Ганати, глобален ръководител на изследванията в мениджъра на активи WisdomTree, който предлага борсово търгувани биткойн фондове, нарече халвинга „едно от най-големите събития в крипто тази година“.

За някои фенове на крипто халвингът ще подчертае стойността на биткойн като все по-оскъдна стока – Накамото ограничи предлагането на биткойн на 21 милиона жетона – което скептиците виждат като нещо повече от техническа промяна, смятана от спекулантите като начин за надуване на цената на виртуалната валута.

Халвирането работи, като намалява наполовина наградите, които копачите на криптовалута получават за създаването на нови токени, което прави по-скъпо за тях пускането на нови биткойни в обращение.

Очакваното събитие следва скока в цената на биткойн до исторически връх от $73 803,25 през март, след като прекара голяма част от 2023 г. в бавно възстановяване от драматичния спад през 2022 г. В четвъртък най-голямата криптовалута в света се търгуваше за $63 800.

Предишни разполовявания се случиха през 2012, 2016 и 2020 г. Някои крипто фенове посочват последвалите ги покачвания на цените, като знак, че следващото разполовяване на биткойн ще повиши цената му, но много анализатори са скептични. „Не очакваме увеличение на цените на биткойн след преполовяване, тъй като цената вече е определена“, изтъкват анализаторите на JP Morgan тази седмица. Те очакват цената на биткойна да падне след халвинга, защото е „свръхкупен“ и финансирането на рисков капитал за крипто индустрията е „потиснато“ тази година.

Финансовите регулатори отдавна предупреждават, че биткойнът е високорисков актив с ограничено използване в реалния свят, въпреки че все повече започнаха да одобряват свързаните с биткойн продукти за търговия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"