fbpx

Цените на петрола скочиха след въздушна атака срещу Иран

Цените на петрола скочиха в петък, след съобщенията, че Израел е нападнал Иран, които развълнуваха пазарите и предизвикаха опасения, че доставките на петрол в Близкия изток може да бъдат нарушени, отбелязва Ройтерс.

Референтните договори скочиха с повече от $3, преди леко да се понижат. В 06:15 GMT фючърсите на Brent се повишиха с $1,40, или 1,61%, до $88,51 за барел. Най-активният междинен договор за Западен Тексас в САЩ се покачи с $1,38, или 1,68%, до $83,48 за барел.

Иранските медии съобщават за експлозии, но ирански служител е заявил пред Ройтерс, че те са причинени от системи за противовъздушна отбрана. Държавните медии съобщиха, че три дрона над централния град Исфахан са били свалени.

По-нататъшната ескалация подсказва, че напрежението между двете страни ще продължи по-дълго“, изтъква Джун Ронг Йеап, пазарен стратег в IG в Сингапур. Иранска контраатака крие „значителни рискове за разширяването на конфликта до регионален и потенциално може да изложи на риск някои петролни доставки. Високите цени на петрола междувременно може да останат подкрепяни, тъй като напрежението ще продължи да се нагрява“, каза Йеп.

Инвеститорите следят отблизо реакцията на Израел на атаките с ирански дронове на 13 април. Премията за геополитически риск в цените на петрола се разпадна тази седмица поради усещането, че всяко израелско отмъщение срещу атаката на Иран ще бъде смекчено от международния натиск, отбелязва Ройтерс.

Междувременно Венецуела загуби ключов лиценз на САЩ, позволяващ на члена на ОПЕК да изнася петрол за пазарите в световен мащаб. САЩ също така обявиха санкции срещу Иран, които обаче изключват петролната му индустрия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"