fbpx

Скандални промени в Закона за ДДС изправят на нокти бизнеса и депутатите

Депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров алармира с публикация във фейсбук за предложени от Министерството на финансите промени в правилника на Закон за данъка върху добавената стойност. Те предвиждат налагането на нови изисквания към счетоводното приключване на фирмите. Искането на НАП е фирмите да правят счетоводно приключване всеки месец вместо веднъж годишно. Това би било нова огромна тежест за българския бизнес (за над 200.000 фирми), изтъква Димитров.

Настояваме предложените от Министерство на финансите промени да бъдат оттеглени. От ПП-ДБ подкрепяме реализирането на мерки за подобряване на контрола и събираемоста на ДДС, като изразяваме готовност да сформираме работна група, която да разработи по-добри текстове. Управленската програма на ПП-ДБ предвижда намаляване на административното бреме за бизнеса за ускорено икономическото развитие на страната“, посочва още депутатът.

Той е категоричен, че парламентарната му група няма да допусне нова административна тежест за българският бизнес, заради лошо написано законодателство.

В същото време става ясно, че от Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия и от Института на професионалните счетоводители, заедно с работодателските организации БСК и АИК, са пратили негативно становище за тази мярка с предложение тя да отпадне, но то не е прието от финансовото министерство. Затова представителите на бизнеса са потърсили намесата на парламентарните партии и коалиции за стопирането на промяната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"