fbpx

ICGB тестват пазара за нуждата от увеличаване капацитета на газовия интерконектор

Над 10.4 млн. Mwh са пренесени по газовия интерконектор Гърция – България от пускането на газопровода на 1 октомври 2022 г. до края на април, като количеството се равнява на 892 млн. куб. метра.

От ICGB информират още, че към края на април интерконекторът има общо 16 регистрирани ползватели.

Припомня се, че общият капацитет на IGB е 3 млрд. куб. м. годишно, като 1.57 млрд. куб. м. са резервирани по дългосрочни договори с продължителност до 25 години. Останалият капацитет успешно се предлага на търгове за различни периоди на европейските платформи PRISMA и RBP.

Още в проектна фаза е предвидена възможност интерконекторът да увеличи капацитета си до 5 млрд. куб. м. годишно при наличието на пазарен интерес. Това би могло да се осъществи с изграждане на компресорна станция в Комотини, Гърция, където газопроводът се свързва с гръцката газопреносна мрежа и с Трансадриатическия газоповод (TAP), давайки на България директен достъп до Южния газов коридор.

ICGB, който отговаря за търговската експлоатация на газовата инфраструктура, разглежда активно опциите за подобно увеличение на капацитета предвид променената енергийна среда в региона и общите европейски усилия към осигуряване на нови, сигурни маршрути за диверсифицирани доставки. За тази цел, се изтъква в информацията, ICGB планира провеждане на пазарен тест през втората половина на 2023 г., който да индикира нагласите на пазара към подобна стъпка. На базата на резултатите от пазарния тест акционерите на компанията (БЕХ и смесеното гръцко-италианско дружество IGI Poseidon) ще вземат решение за евентуалното разширение на IGB.

Количествата природен газ, транспортирани по интерконектора от началото на октомври 2022 г., осигуряват над 1/3 от вътрешното потребление на България в зимния сезон. Газовата инфраструктура създава възможности за пренос на суровината и към други съседни държави в региона, включително Молдова и Украйна, благодарение на възможността за свързаност с Трансбалканския газопровод.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"