fbpx

ЕЦБ повиши лихвите, но с намален темп

Очаквано, Европейската централна банка повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта до 3,25% и заяви, че ще спре реинвестирането от падежиращ дълг в своята програма за закупуване на активи на стойност 3,2 трилиона евро от юли, съобщава Ройтерс.

Централната банка на еврозоната вече е повишила лихвените проценти с общо 375 базисни пункта от миналия юли, най-бързият темп на затягане, но все още са вероятни по-нататъшни действия предвид нарастващия натиск върху заплатите и цените.

Настоящото повишаване на лихвения процен е, забавяне след три последователни повишения от 50 базисни пункта и идва само дни, след като банковите данни в еврозоната показаха най-големия спад в търсенето на заеми от повече от десетилетие. Това предполага, че предишните повишения на лихвите си проправят път в икономиката и че политиките на ЕЦБ сега ограничават растежа.

Банката обаче не даде насоки за бъдещи действия, отбелязва агенцията. „Управителният съвет ще продължи да следва подход, зависим от данните, за определяне на подходящото ниво и продължителност на ограничението“, се казва в изявление на ЕЦБ.

Решенията за лихвените проценти ще продължат да се основават на неговата оценка на перспективите за инфлация в светлината на постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисията на паричната политика“, се добавя още.

В ЕЦБ бяха разделени в навечерието на срещата между 25 и 50 базисни пункта и 50, но пазарите и икономистите бяха заложили в преобладаващата си част на по-малкото увеличение след меките данни през последните седмици и подобно забавяне от други големи централни банки.

В подкрепа на аргумента за по-малък ход, икономиката на еврозоната отбеляза скромен ръст през последното тримесечие, а банките затегнаха достъпа до кредити, повишавайки риска подобна тенденция да се превърне в пълномащабна кредитна криза и да задържи още повече растежа. Базовата инфлация също спря да расте – поне за момента.

В допълнение към аргумента за предпазливост, повечето големи централни банки по света сега се движат на стъпки от 25 базисни пункта след големи скокове по-рано, а Федералният резерв на САЩ дори сигнализира в сряда, че може да спре.

Като цяло постъпващата информация в общи линии подкрепя оценката на средносрочната инфлационна перспектива, която Управителният съвет формира на предишното си заседание“, изтъкват от ЕЦБ, която не е изпълнила целта си за инфлация от 2% през последното десетилетие.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"