fbpx

Скоро отново летим между Русе и София

Министерството на икономиката работи по проекта за Летище Русе, като целта е до края на годината да стартира процесът и от началото на 2022 година да започнат редовни граждански полети от София и обратно.

Инвестиционните разходи са за основна и довеждаща инфраструктура, информира министърът на икономиката Даниела Везиева по време на форума „Бизнесът следва транспортната инфраструктура“ с акцент върху Северна България в Русе.

На събитието участие са взели още министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, министърът на финансите Валери Белчев и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христина Велинова.

По думите на Везиева възстановяването на летище Русе ще обслужва и съседните градове и ще помогне за свързаността на Северна и Южна България.

Регионалният дисбаланс между двата региона е от проблемите, които от години вместо да се решава, се задълбочава. Всички изследвания сочат, че добрата инфраструктура е предпоставка както за развит бизнес и инвестиции, така и за стабилни търговски взаимоотношения между клиент и доставчик. Ето защо очакваме тази политика да стане приоритетна и за следващото правителство и да продължава през целия период до 2026 г.„, изтъква още Везиева.

По време на конференцията са набелязани конкретни дългосрочни цели за намаляване на регионалния дисбаланс в икономическото развитие на страната. Обсъдени са още инфраструктурни въпроси, свързани с пътя Велико Търново – Русе, фериботната линия, проектът за втори мост на Дунав, както и проектите за интермодални терминали.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"