fbpx

Служебната власт обяви пред Москва готовност за преговори с Газпром

Служебното правителство вече е предприело действия относно руските газови доставки. Това става ясно от думите на енергийния министър Росен Христов в студието на Нова телевизия, цитиран от „Сега“.

София е изпратила до “Газпром” информация, че има готовност за възобновяване на преговорите, като отговор от руския доставчик се очаква днес или най-късно в понеделник следващата седмица. 

Припомняме, в момента не получаваме руски газ, тъй като Газпром спря доставките, въпреки че страната ни стриктно изпълнява условията на действащия договор и редовно заплаща договорените количества газ. От Еврокомисията специално обявиха тези дни, че преминаването по схемата за разплащане, искана от Москва, е нарушаване на санкциите срещу Русия.

Казахме им, че сме готови да възобновим преговорите по договора и че имаме предложения по редица изменения, които биха го оптимизирали”, заяви още Христов. Незнайно защо, той коментира дори, че имало спорни условия по настоящкия действащ договор, като има опасност по този начин да компрометира позицията ни при бъдещ арбитраж, за неизпълнението му от страна на „Газпром“, коментират от „Сега“.

Сред предложенията на служебния кабинет е удължаване на периода за взимане на оставащите количества газ. “Няма как да изразходим количествата газ по този договор”, категоричен е енергийният министър, затова предложението им е те да бъдат бъдат приемани и през 2023г.

Той поясни, че разговори за възобновяване на договора няма да има. “Говорим само за стария договор”, заяви Христов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"