fbpx

S&P понижи рейтинга на Русия в чуждестранна валута

Международната агенция S&P Global Ratings (S&P) понижи дългосрочните и краткосрочните кредитни рейтинги на Русия в чуждестранна валута от „CC“ на „SD“, съобщава ТАСС.

Дългосрочните и краткосрочните рейтинги в национална валута се поддържат на ниво „CC“ в списъка на CreditWatch  с негативна перспектива.

Рейтингът SD е извън основната таблица за кредитни рейтинги, която се простира от AAA в самия връх до D на дъното. Това е рейтинг, даван от Standard & Poor’s, ако се прецени, че селективно не са изпълнени определени финансови задължения, но все още има вероятност да бъдат изпълнени навреме други ангажименти.

Агенцията отбеляза, че Русия е изпълнила задълженията си в рубли по суверенни еврооблигации към чуждестранни притежатели. „Понастоящем не очакваме инвеститорите да могат да конвертират тези плащания в рубли в доларови еквиваленти на първоначалните суми или че правителството ще преведе тези плащания в рамките на 30-дневен гратисен период, отчасти защото вярваме, че санкциите срещу Русия вероятно ще бъдат допълнително засилени през следващите седмици.“

От S&P смятат, че това ще попречи на техническата способност на Русия да изпълни условията по задълженията си към чуждестранни облигационери.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"