fbpx

Спешно свикване на НСТС за въглищните централи, искат бизнес и синдикати

Работодатели и синдикати поискаха в писмо до финансовия министър Асен Василев спешно свикване на Националния съвет по тристранно сътрудничество. На него бизнес и синдикати искат държавните институции да представят предложенията и решенията си в отговор на бележките от страна на ЕК по частта от плана за възстановяване „Нисковъглеродна икономика“.

В писмото се припомня, че по тази част националния ни план е получил най-много критики. От ЕК изтъкват, че целите ни, свързани с отказа от въглища и прехода към зелена енергия трябва да по-конкретни и категорични, със съответни мерки и графици за изпълнение. ЕК настоява още България да включи в плана по-амбициозни ангажименти за спиране на определяните като най-замърсяващи производства на лигнитни въглища.

Изтъква се също така, че социалните партньори да участвали активно и ангажирано със свои предложения при консултациите на предишните варианти на нацианалния план, което отговаря на изискванията на ЕК за широка обществена подкрепа при подготовка на плана.

Припомняме, за момента България иска зелена светлина от ЕК да затвори въглищните централи най-късно до 2040 година, срок, който не се приема еднозначно от Брюксел.

Вчера, по време на блицконтрола в парламента, вицепремиерът Василев съобщи, че има план, коментиран с ЕК, заводът за изгаряне на отпадъци да се премести от София край Стара Загора – в Маришкия басейн. Идеята е свързана със зелените планове на ЕС и предстоящото затваряне на въглищните мини и спирането на „мръсните“ тецове, което ще наложи заместване с нови енергийни мощности и намиране на друг поминък на хиляди работници.

Преговорите с ЕК продължават. Да повишаваме зависимостта си от газ, означава някой друг да пуска и спира тока в държавата. Не можем да заменим независим български източник, каквито са въглищата в Маришкия басейн, с вносен източник. От тази гледна точка изграждането на парогазова централа е напълно нецелесъобразно. ЕК прие това и постави въпроси какви други базови мощности могат да се изградят, за да се намали зависимостта от въглищата като енергия. Това, до което достигнахме, е комбинация между батериен комплекс и утилизация на отпадъци – вместо заводът за боклук да е в центъра на София, по най-висока технология може да е в Маришкия басейн“, заяви Василев пред депутатите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"