fbpx

Опасно се покачват цените на храните, алармира ООН

По данни на ФАО (Организация на ООН по прехрана и земеделие) световните цени на хранителните продукти са достигнали най-високото си ниво. Те са се покачили средно с 28% през 2021 г., като през декември доближават рекордните равнища от февруари 2011 г., съобщава RFI.

От последните 12 месеца само през декември е регистриран лек спад, но като цяло за годината цените се покачиха значително в сравнение с 2020 г.

Това се отнася в най-голяма степен за маслодайните култури с рекордно покачване от 66%, за зърнените храни, които се повишиха с 27%. Сред тях най-значителен е ръстът на царевицата – 44% и пшеницата – 31%. Това ще повлече увеличаването на цените на тестените изделия. Същата тенденция се наблюдава и при захарта – над 30%, млечните продукти – 17%, месото – 13%.

Този ръст се обяснява със слабите реколти, дължащи се най-вече на климатични фактори като периодите на силно засушаване в Бразилия. Но също така и с увеличаването на търсенето, най-вече в Китай, който купува в грамадни количества както маслодайни култури и зърнени храни, така и месо.

Според ФАО и 2022 г. не оставя голямо място за оптимизъм. Множество фактори предизвикват безпокойството ѝ: скокът на цената на енергията и на морския транспорт, съчтан с увеличаването на цените на храните, ще доведе до инфлация, което е заплаха за населението на най-бедните страни, които зависят от вноса.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"