Ролята на кризата в Казахстан за срива на криптовалутите

Ролята на кризата в Казахстан за срива на криптовалутите

Решението на властите на Казахстан във вторник да прекъснат интернета в отговор на антиправителствените демонстрации изведнъж намали с 15% световния капацитет за „копаене“ на биткойни. В резултат на това последва силен спад в курсовете на основните криптовалути. Причините за този спад обаче са доста по-разнообразни, коментира France 24.

Неочаквано последствие от кризата в Казахстан e безпокойството, която тя породи сред държателите на криптовалути. Курсът на основните от тях е в състояние на свободно падане след сряда, 5 януари.

Протестите бяха породени от повишаването на цените на втечнения газ. И, докато в страната репресиите срещу демонстрантите се засилваха, започнаха да се появяват все повече статии и материали по специализираните сайтове и форуми, в които се поставя въпросът дали „положението в Казахстан ще доведе до по-голямо спадане на курсовете“ на криптовалутите и „какъв ефект може да окаже тази криза върху биткойна“.

Страната заема второ място в света по „копаене“ на биткойни

Макар че тези въпроси могат да изглеждат второстепенни предвид ситуацията в Казахстан, самото им поставяне илюстрира значението, което тази малка страна от Централна Азия придоби през последните месеци в системата на биткойните и другите криптовалути, така високо ценени от спекулантите. Доказателството е, че малко след прекъсването в сряда в цялата страна на интернета изведнъж изчезнаха 13% от световните мощности за „копаене“ на биткойни.

Така окончателно беше доказано това, което се предполагаше от много време: Казахстан безспорно се превъна във втората страна в света по създаване на криптовалути след САЩ.

Още от април 2021 г. се знаеше, че намаляването на световните мощности за „копаене“ може да доведе до силен спад на курса на криптовалутите. И точно това наблюдаваме сега“, казва Натали Джонсън, икономист и специалист по криптовалути в училището по мениджмънт Neoma Business School.

През пролетта на миналата година Китай реши да изгони от страната множество фирми, които я бяха избрали за база за „копаене“. Решението за прогонването на „копачите“ беше взето поради екологични причини и с оглед да се фаворизира официалната китайска криптовалута. Само в рамките на два месеца то доведе до спад от близо 50% на цената на биткойна.

Насилствената миграция от Китай доведе до заемането на водещото място на Казахстан в системата на криптовалутите. „Копачите“ търсеха място, където ел-енергията, необходима за работата на множеството компютри, не е много скъпа и богатият на петрол Казахстан, където цените на енергията са контролирани от държавата, се появи като идеалният кандидат. Между юли и декември 2021 г. повече от 110 нови фирми за „копаене“ поискаха разрешение да започнат дейност в страната.

Поредица от лоши новини

Този път положението е различно. Не трябва да се смята, че спадането на курса вчера е пряко свързано със спирането на интернета в Казахстан. То има много повече общо с приетите вчера решения на Федералния резерв на САЩ. В сряда неговият шеф Джером Пауъл обяви затягане на американската парична политика. „Това означава край на големите потоци пари, които се предоставяха и което облекчаваше поемането на рискове като инвестирането в криптовалути, например“, обяснява Натали Джонсън.

Все пак тя смята, че кризата в Казахстан е затвърдила „тенденцията към спад“. В действителност „за първи път едно геополитическо събитие засяга пряко важен играч в системата на криптовалутите. Това би могло да разклати доверието на инвеститорите“, уточнява Натали Джонсън. Положението в Казахстан би могло да изиграе ролята на лакмус за разкриването на някои слабости, за чието съществуване досега инвеститорите не предполагаха.

Към това трябва да се прибави и решението на правителството на Косово да забрани „копаенето“ на биткойни с цел икономия на ел-енергия в условията на скока на ценита на газа. Тази малка страна въобще не може да се мери с Казахстан на картата на криптовалутите, но „копаенето“ там ставаше все по-популярно, най-вече сред младите и в северната част на страната.

Федералният резерв, Казахстан и Косово са поредица от лоши новини, която се стовари върху криптовалутите. Невъзможно е да се оцени точно в каква степен събитията в Казахстан допринесоха за спада на биткойна, тъй като „нямаме прецедент, за да можем да сравним кривите“, отбелязва Натали Джонсън.

Освен това ще бъде интересно, според нея, „да се види в каква степен фирмите за „копаене“ ще могат бързо да намерят алтернатива за възстановяване на дейността си“. Тази криза може да бъде разглеждана като първи важен тест за възможностите на участниците в системата на криптовалутите и на инвеститорите за реакция на сложно и неочаквано събитие.

Превод Георги Саулов
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"