fbpx

Спестява ли енергия хоумофисът?

За да се справи с енергийната криза, заплашваща Франция и Европа, правителството насърчава компаниите да работят дистанционно, когато това е възможно. Спестява ли се енергия при работа от къщи? RFI* задават този въпрос на ръководители на фирми и на служители.

В споделено (coworking) пространство, разположено в сърцето на квартал Маре в Париж, един офис на първия етаж привлича вниманието. Отличава се от другите офиси по жълтите бележки, залепени в горната част на прозореца.

Това са данните за връзка с клиентите, които трябва на всяка цена да бъдат запомнени“, посочва Фредерик Дермер, съосновател и управляващ директор на Fixter, фирма специализирана в дигитализацията на дейностите по експлоатационната поддръжка и ремонта на автомобили. Този френско-британски стартъп, създаден през 2017 г., е изкупен през юни 2022 г. от Рено.

Необходимост от икономия на енергия

Бенжамен, един от служителите, се обажда на клиент. Сервизът вяма готовност да приеме автомобила. Ще трябва да се намери друга дата. Във Fixter трябва да знаете как да разрешавате проблемите при спешни случаи. Тази напълно дигитализирана платформа, която свързва клиентите със сервизите, не чака намесата на правителството, за да организира своите екипи.

Пет години работих от вкъщи по два дни в седмицата. След пандемията, в продължение на 18 месеца, увеличихме дистанционната работа до 100%. Сега обаче трябваше да възприемем в нов ритъм. Както във всички компании, имахме дискусии с нашите служители. Мисля, че необходимостта за икономия на енергията изигра роля. ИТ специалистите работят от вкъщи почти на 100%, защото техните желания съвпадат с интересите на фирмата. При другите услуги сме по-скоро в смесен режим. Основният принцип е два до три дни дистанционна работа на седмица“, обяснява Фредерик Дермер.

Значителна икономия на петрол

Изглежда, че е намерен някакъв баланс във фирмата. Но позволява ли работата от вкъщи действително да се намали потреблението на енергия? Трудно е да се каже, признава нейният шеф. Освен ако не затворите цялата сграда. По отношение на енергията спестяваме главно от пътуванията между дома и офиса. „Въвеждането на един ден дистанционна работа на седмица би намалило потреблението на петрол с около 170 000 барела на ден“, се казва в доклад на Международната агенция по енергетика публикуван през март.

Марина Каймел съставя графика за шофьорите, които вземат автомобилите от клиентите и ги закарват до сервиза, след което изминават обратния път. Свързахме се с нея по телефона в офиса на Fixter в Лондон. Тя спосели, че вече е направила сметката си: „Да ходиш на работа с метрото е по-бързо, но е и много по-скъпо. Пътуването с автобус е по-икономично, но ми отнема повече от час. Обичам да работя в офиса, защото там се срещам с колегите, но виждам и предимствата на дистанционната работа. Наистина, плащам повече за ток и газ, но пътните ми разходи са нула”.

Иновация

От другата страна на столицата Artifeel, стартъп компания, която изгражда алармени сисеми, заема малък офис в коуъркинг пространство. С размерите на смартфон, произвежданата от тях аларма се монтира на входната врата и може да открие опити за проникване, без да се налага да въвеждате код. Тайното ѝ оръжие е, че е оборудвана с изкуствен интелект.

Ален Старон, основател на тази млада компания, допуска, че дистанционната работа е от полза за неговите сътрудници. „Но все пак поставям някакви ограничения. Нашата работа е да изобретим нов продукт. Изобретяването на нов продукт означава, че прекарваш работното си време в решаване на разлини задачи, след което трябва да ги реализираш на практика. Тази иновационна дейност не може да се извършва дистанционно. Имахме кандидат, който каза: Искам да работя от Ирландия. Отговорихме му не, не е възможно, защото никога няма да можете да обменяте идеите си в пълна степен. В Artifeel сме се разбрали два дни седмично дистанционна работа, в началото и в края на седмицата. Идеята е, всички да работят по едно и също време и да бъдат в офиса по едно и също време“, казва той.

Един от инженерите в Artifeel е избрал да не работи от разстояние. „Лично аз предпочитам да съм в офиса, защото това позволява обмен на идеи. Използвам градския транспорт. Късметлия съм, че имам директен превоз. И така, отделям време, за да изучавам технологическите възможности“, казва той.

Каква е финансовата компенсация за работещите от вкъщи

Икономия на енергия и работа от вкъщи – сметката не е очевидна. Трябва да се вземат предвид и екологични фактори като пътувания, несвързани с професионалните задължения и използване на енергоемки средства за осъществяване на видеоконферентната връзка. „Наблюдава се стремеж фирмите да прихвърлят част от разходите си върху служителя. Така че въобще не е сигурно, че преминаването на дистанционна работа води до по-малък разход на електроенергия. При всички положения вървим към смесена организация на работата и връщане назад няма да има“, твърди Жан-Франсоа Фукар, национален секретар на CFE-CGC (синдикат обединяващ само служители с висше образование или такива, които заемат ръководни постове), отговарящ за заетостта и обучението.

Въпросът е в броя на дните на дистанционна работа и правилата, на които тя се подчинява. Правила обаче, които трябва да вземат под внимание спестяването на енергия.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"