fbpx

Питаме Турция вярно ли е, че вдига тарифите за минаване през Босфора и Дарданелите

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев e изпратил писмо до турския си колега Адил Караисмаилоглу по повод сигнали от български морски асоциации относно разпространена информация за планирано петкратно увеличение на тарифите за преминаване през Черноморските проливи Босфора и Дарданелите.

Алексиев категорично заявява, че българският бизнес в сектора ще бъде значително ощетен от подобни обстоятелства. Той иска от Караисмаилоглу официална информация, като до изясняване на въпроса посочената мярка да не бъде прилагана.

В писмото се посочва, че до момента официална нота за предстоящо повишаване на таксите не е постъпвала към българските власти.

Алексиев е разговарял и посланика на Турция в България Айлин Секизкьок, изтъквайки, че въвеждането на петорно увеличение на таксите за преминаване през Босфора и Дарданелите, в ситуацията на икономическата криза, породена от Ковид пандемията и войната в Украйна, ще доведе до тежки последици върху икономиката на страните в Черноморския регион.

Българската страна настоява преди предприемането на подобна стъпка, да се проведе дискусия между всички заинтересовани страни, на която да бъдат обсъдени ефектите от тази мярка, като до тогава да бъде спряно прилагането ѝ.

Подобно изменение може да бъде поискано от всяка от държавите-страни по „Конвенцията от Монтрьо“ в края на всеки петгодишен период от влизането ѝ в сила, като направи съответно предложение до другите договарящи се страни. Допускането му зависи от подкрепата на поне две страни, три месеца преди изтичането на петгодишния срок на документа. Всички държави-страни по Конвенцията за въвеждането на нови условия, следва да бъдат уведомени за подкрепеното предложение. Важно условие е, че освен предлаганите изменения, предизвестието следва да съдържа и мотивите, налагащи приемането му.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"