fbpx

В ОПЕК+ обсъждат ново намаляване на дневния добив на петрол

Водещи членове на ОПЕК+ са започнали разговори за намаляване добива на петрол, което решение да бъде взето по време на следващата среща на групата на 5 октомври, предава Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Един от тях, запознат с руските планове, е заявил пред агенцията по-рано, че Москва може да предложи намаляване с до 1 милион барела на ден.

Последните коментари предполагат, че ключови членове на ОПЕК са започнали да комуникират по въпроса, въпреки че обемът на всяко потенциално съкращаване все още не е ясен.

Срещата следващата седмица се провежда на фона на падащи цени на петрола от многогодишни върхове, достигнати през март, и сериозна нестабилност на пазара, породена от очакванията за рецесия и намаляване търсенето на петрол.

Припомня се, че през септември ОПЕК+ се споразумя за леко намаление на добива на петрол от 100 000 барела на ден, за да укрепи цените.

Най-големият производител от ОПЕК Саудитска Арабия отбеляза през август възможността за намаляване на добива, за да се справи с нестабилността на пазара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"