fbpx

Световната банка е наляла милиарди в изкопаеми горива, установи изследване

Световната банка е наляла милиарди долари в изкопаеми горива по света през 2022 година, въпреки многократните обещания да се преориентира към преминаване към икономика с ниски въглеродни емисии, показват изследвания, цитирани от „Гардиън“. Парите са преминали през специална форма на финансиране, известна като търговско финансиране, която се използва за улесняване на глобалните транзакции.

Urgewald, група за кампании, която проследява глобалното финансиране на изкопаемите горива, установи, че Световната банка е предоставила около 3,7 милиарда долара търговско финансиране през 2022 г., което вероятно в крайна сметка е финансирало разработките за петрол и газ.

Хайке Майнхард, авторът на изследването, призовава за реформа на Световната банка и нейния частен финансов клон, Международната финансова корпорация (IFC), за да направи подобни транзакции по-прозрачни и да изключи финансирането за изкопаеми горива от заемите. „Те не могат да кажат, че са съобразени с Парижкото споразумение, защото няма достатъчно прозрачност, за да можем да кажем“, изтъква Майнхард. Компаниите за изкопаеми горива биха се възползвали от това, добавя тя. „Те виждат, че могат да получат достъп до публични средства по този начин, без да привличат вниманието към себе си, и са много умни, така че ще го направят“, коментира тя пред Гардиън.

Търговското финансиране е форма на финансиране, която е по-непрозрачна от стандартното проектно финансиране. Докато финансирането на проекти обикновено тече към правителства, организации или консорциуми за конкретна, добре дефинирана цел и е относително лесно за проследяване, търговското финансиране е по-дифузно.

Състои се от множество сложни финансови инструменти, използвани от банки и други финансови институции за осигуряване на оборотен капитал на правителства или предприятия. Търговското финансиране може да бъде под формата на кредит или гаранции и е важен инструмент за Световната банка, тъй като помага за „намаляване на риска“ при финансиране на развиващите се страни, които често биват наказвани с по-високи от нормалните лихвени проценти, когато се опитват да наберат финансиране частно.

Например, ако нефтен разработчик в Нигерия иска да внесе оборудване за сондиране или рафиниране, търговското финансиране може да предостави гаранция на производителя на оборудването, че плащането за стоките ще бъде извършено. Няма начин да разберем дали такава сделка е извършена обаче, тъй като IFC не разкрива такива подробности, изтъква още Гардиън.

Много страни, развити и развиващи се, настояват за реформа на Световната банка, която според тях трябва да пренасочи усилията си за преминаване към нисковъглеродна глобална икономика. През юни банката пе оглавена от нов президент, Аджай Банга, след като предишният титуляр, назначеният от Тръмп Дейвид Малпас, подаде оставка след въпроси дали не отрича климата.

Майнхард твърди, че реформата трябва да включва по-голяма прозрачност на търговското финансиране. „Първо, имаме нужда от по-голяма прозрачност. Второ, ние се нуждаем от нефт, газ и въглища, за да бъдат в списъка за изключване (което би попречило на IFC да финансира такива транзакции)“, каза тя.

Говорител на IFC коментира: „Докладът на Urgewald съдържа сериозни фактически неточности и грубо надценява подкрепата на IFC за изкопаемите горива. Проектите за търговско финансиране на IFC се избират чрез строг процес, който балансира ангажиментите за климата със спешните нужди за развитие в страните, в които работим. IFC изключва въглищата от търговското финансиране и разрешава само нефт и газ на ограничена основа само за целите на разпространението (без производство), в зависимост от въздействието върху развитието. Ние разглеждаме това само в страни, където енергийната сигурност е критична. IFC редовно дава точна и навременна информация за проекта чрез различни канали“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"