fbpx

SWIFT планира транзакции на „токенизирани“ активи и цифрови валути

Глобалната банкова мрежа за съобщения SWIFT планира да изпробва транзакции на живо на токенизирани активи и цифрови валути през следващата година, като това е последната стъпка в бавното за момента интегриране на такива активи в по-широката финансова система, съобщава Ройтерс.

Банките и мениджърите на активи проучват „токенизирането“ на традиционни активи като облигации от няколко години. Те се надяват, че чрез използване на цифрови единици – обикновено базирани на блокчейн токени, които представляват дял от основния актив – търговията може да бъде по-бърза, по-евтина и по-ефективна, включително чрез премахване на посредниците, участващи в много транзакции.

Досега обаче те не са успели да получат съществено привличане на по-широкия пазар, макар че около 90% от световните централни банки също тестват цифрови валути на централната банка (CBDC), цифрови версии на фиатни пари, които улесняват търговията с токенизирани активи. Паричните власти се опитват да се възползват от технологичния напредък, който позволи криптовалутите като биткойн.

SWIFT, която играе решаваща роля в глобалното банкиране, е участвала в изпитания както на CBDC, така и на токенизирани активи. През март от глобалната мрежа заявиха, че ще стартира нова платформа за свързване на CBDC, които в момента се разработват, към съществуващата финансова система.

Сега виждаме, че индустрията иска да излезе от тази (пробна) фаза и да види как цифровият актив наистина се движи, и контрагент да им плати в реални пари срещу това“, посочва Ник Кериган, ръководител на иновациите на SWIFT, цитиран от Ройтерс. По думите му това е етапът, към който се движим през следващата година, макар и контролирано.

Въпреки че потенциалът е голям, фрагментираният характер на пазара го възпира и много малко инициативи са напреднали извън вътрешните системи на банките. По подобен начин централните банки тестват CBDC на едро за трансгранични плащания, но в рамките на малки групи.

Най-новата SWIFT инициатива включва различни видове цифрови активи в комбинация в различни платформи.

За да търгувате успешно и да сетълмирате транзакция с токенизирани облигации, имате нужда от пари и това е мястото, където се появява токенизиран депозит или CBDC на едро. Не е достатъчно, ако имате само доставка или само плащане, имате нужда и от двете“, обяснява Кериган.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"