fbpx

SWIFT създава глобална мрежа за свързване на дигиталните валути на централните банки

Глобалната банкова мрежа за съобщения SWIFT планира нова платформа през следващите една до две години, за да свърже вълната от дигитални валути на централните банки (CBDC) , които сега се разработват, със съществуващата финансова система, каза Ройтерс.

Ходът, който би бил един от най-значимите досега за зараждащата се CBDC екосистема, като се има предвид ключовата роля на SWIFT в глобалното банкиране, вероятно ще бъде прецизиран, когато стартират първите големи CBDC, отбелязва Ройтерс.

Около 90% от световните централни банки в момента проучват дигиталните версии на своите валути и се борят с технологични трудности.

Ръководителят на иновациите на SWIFT, Ник Кериган, изтъква, че последното му изпитание, отнело 6 месеца и включващо 38-членна група от централни банки, търговски банки и платформи за сетълмент, е било едно от най-големите глобални сътрудничества на CBDC и бази данни на „токенизирани“ активи. Той се фокусира върху гарантирането, че CBDC на различни държави могат да се използват заедно, дори ако са изградени върху различни основни технологии или „протоколи“, като по този начин се намаляват рисковете от фрагментация на платежната система.

По думите му те могат да бъдат използвани в много сложни търговски или валутни плащания и потенциално да бъдат автоматизирани, така че да могат както да ускорят, така и да намалят разходите за процесите. Кериган изтъква, че резултатите, които са доказали, че банките могат да използват съществуващата си инфраструктура, са били широко оценени като успех от тези, които са участвали и са дали на SWIFT график, по който да работи.

Разглеждаме пътна карта за производство (пускане като продукт) през следващите 12-24 месеца“, отбелязва още каза Кериган пред Ройтерс, добавяйки, че се излиза от експерименталната фаза към нещо, което се превръща в реалност.

Въпреки че времевата рамка все още може да се измести, ако стартирането на големи икономически CBDC се забави, когато това стане, би било сериозен тласък за поддържане на досегашното господство на SWIFT в междубанковата инфраструктура.

Страни като Бахамските острови, Нигерия и Ямайка вече имат CBDC в действие. Китай е напреднал с изпитанията на е-юан в реални условия. Европейската централна банка също работи по цифрово евро, докато Банката за международни разплащания, глобалната група на централната банка, провежда множество трансгранични изпитания.

Основното предимство на SWIFT обаче е, че съществуващата мрежа вече може да се използва в над 200 държави и свързва повече от 11 500 банки и фондове, които я използват, за да изпращат трилиони долари всеки ден.

Всъщност глобалната мрежа премина от практически неизвестна извън банковите кръгове система до известно име през 2022 г., когато изключи повечето от руските банки от мрежата си като част от санкциите на Запада за нахлуването в Украйна.

Коментира се, че подобен ход все още може да се случи в нова система на CBDC, но се според Кириган едва ли това ще спре държавите да се присъединят.

Освен напредъка към CBDC, Кериган обръща внимание и на прогнозата на Boston Consulting Group (BCG), че до 2030 г. активи на стойност около $16 трилиона могат да бъдат „токенизирани“ – процес, при който активи като акции и облигации се трансформират в цифрови чипове, които могат след това да бъдат емитирани и търгувани в реално време.

Ако можем да включим произволен брой мрежи (в системата SWIFT), това става много по-мащабируема опция за индустрията“, заявява още той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"