fbpx

Свиването на сивата икономика може да донесе допълнителни 5 млрд. лева на бюджета

Сивата икономика ощетява фиска, тя е предпоставка за нелоялна конкуренция и често граничи с недобри условия на труд, които допълнително ощетяват и работниците, лишавайки ги от социални права, пенсии, болнични. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев по време на церемонията по връчването на 11-те награди „Икономика на светло“, организирани и провеждани от работодателската асоциация.

По думите му нестабилността и кризите се отразяват и на изсветляването на икономиката, затова и пожела занапред стабилно управление с четиригодишна реформаторска програма, което да извърши необходимите реформи.

Ако сивата икономика в България, която по последни данни е 21,5% се свие до средноевропейския дял от 15 процента, постъпленията в бюджета ще се увеличат с 5 милиарда лева, заяви още Велев. При този процент сив сектор в българската икономика и брутен вътрешен продукт от 200 милиарда лева, Велев изчисли, че ако успеем да намалим тези 21% до 15% се получават 13 млрд. лева И ако около 40% се преразпределят през бюджета, това са още 5 млрд. приходи.

В първата категория на конкурса- „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“, призът получиха Божидар Божанов (народен представител от ПГ на „Продължаваме Промяната – Демократична България“) и група народни представители. Отличието е за промените в Кодекса на труда, стартиращи прехода от хартиена към електронна трудова книжка.

Във втората категория – „За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция“, спечели Българска народна банка – за твърдия си курс към въвеждане на еврото в България и за повишаване на информираността и разбирането за ползите от това.

В категорията „За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика“ бе отличена Българската телеграфна агенция (БТА) и генералният ѝ директор Кирил Вълчев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"