fbpx

Toshiba активно се включва в ремонта на ПАВЕЦ „Чаира“

Toshiba Energy Systems & Solutions Corporation ще съдейства на България за максимално бързо възстановяване на работата на ПАВЕЦ „Чаира“. Това става ясно след разговорите между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов с управителния директор и директор „Енергийни системи“ в корпорацията Цутому Такеучи. Двамата са се срещнали в Токио, където министър Малинов е на работно посещение.

Като краткосрочна мярка предстои през следващите две седмици „Национална електрическа компания“ ЕАД да обяви обществена поръчка за ремонт на хидроагрегат 1 на централата. Това се налага предвид ключовото й значение за енергийната система на страната и значимостта й за гарантиране на електроенергийната сигурност.

Toshiba Energy Systems & Solutions Corporation е производител и доставчик на оборудването за ПАВЕЦ „Чаира“ и собственик на техническата и производствената документация по проекта. Това налага възлагането на ремонтните дейности именно на този производител. В дългосрочен план предстои обявяването на обществена поръчка за доставка и подмяна на генератори, турбини, основни и спомагателни съоръжения и системи за контрол, изпитвания и въвеждане в експлоатация на хидроагрегати 1 и 4 на централата, информира министър Малинов.

В рамките на визитата си в Япония Малинов е разговарял и с Тошиаки Хигашихара, председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор на компанията Хитачи, както и с Макото Такашима, председател на борда на директорите на банка Сумитомо Мицуи. Двамата са съпредседатели на Комитета за връзки с Европа в най-голямата бизнес организация в страната – Кейданрен, която обединява компании от различни сфери на японската икономика.

От страна на Хитачи е изразен интерес за участие в разширяването на електропреносната мрежа в България. От компанията бе заявена и готовност да споделят своя опит в изграждането на трансформатори, както и в областта на малките модулни реактори, стана ясно още по време на разговора.

Японската агенция за износ и инвестиционно застраховане NEXI ще съдейства на всяка японска компания, която има интерес да работи с България. Това е обсъдено по време на разговора между министър Малинов и Ацуо Курода, председател и главен изпълнителен директор на агенцията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"