fbpx

Тръгна правителственият сайт за наблюдение на цените

Двама министри – на икономиката и на земеделието, представиха новия сайт за наблюдение на цените. Припомняме, той бе анонсиран преди повече от месец, а от днес е достъпен на адрес foodprice.bg.

Данните, публикувани на сайта, проследяват цените – от производители, през дистрибутори, до търговските вериги и магазините.

Въз основа на това, какъв е произходът на продуктите, ще се различават и източниците, подаващи информацията. При цените на вносител Митниците ще подават данни за внос от трети страни, а НАП – от ЕС.

За цените в тръговската мрежа ще отговаря системата за агропазарна информация, а цените на дребно ще се предоставят от търговци с оборот над 30 млн. лева.

Продуктите, чиито цени са подадени към сайта, ще бъдат обозначавани със стикер на рафтовете по магазините. Министърът на икономиката уточни, че на сайта няма да влизат промоционалните цени от кампаниите на магазините.

Сайтът предоставя и сравнение на цени на продукти с други държави, за които информация ще бъде подавана от тръговските ни аташета там.

Стана ясно още, че санкциите за тези търговци, които подават една цена, а в същото време тя е по-висока в магазините им, ще бъдат по-скоро „морални“. Те просто ще бъдат свалени от платформата. Уточнява се и че търговците няма да са задължени да предоставят цени на своите продукти.

Тествахме сайта, избирайки цена на краставици на дребно с вкл. ДДС. Системата показа, че за България краставиците са поевтинели от над 6 лв. преди две седмици, до 5,20 лв на 22 март. За София град също се наблюдава намаляване на цената, но към 22 март най-евтините краставици са били 5,50 лв./кг.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"